7

mar

Dijetetski suplementi i sport

Dijetetski suplementi se koriste na svakom koraku, a naročito u ishrani sportista. Prilikom primene dijetetskih suplemenata dolazi do zloupotrebe, stoga je važno da zdravstveni radnici budu osposobljeni za pružanje saveta i pomoći ljudima koji se bave pojačanom fizičkom aktivnošću i sportom, a u vezi sa upotrebom dijetetskih suplemenata.

Dijetetski suplementi šta su i gde se koriste?

Dijetetski suplementi se koriste za sport i fizičku aktivnost. Potrebno je razumeti njihov uticaj na fizičku aktivnost i sportsku efikasnost. Takođe potrebno je poznavati pravilnu upotrebu dijetetskih suplemenata radi unapređenja sportske efikasnosti.

Dijetetski suplementi za sportiste

Zašto sportisti koriste suplemente? Oni su ciljna grupa industrije za proizvodnju dijetetskih suplemenata i ovi produkti kao dodaci ishrani prolaze kroz značajne manje rigorozne kontrole u odnosu na lekove. Ne zahtevaju one kliničke studije koje lekovi obično zahtevaju. Za sportiste postoji dobrobit korišćenja suplemenata zato što se unose pojedini nutrijenti do potrebe organizma u situaciji kada se to uobičajnom ishranom ne ostvaruje. To se može odnositi na makronutrijente i na mikronutrijente.Na dalje neki od njih imaju dokazano povećanje sportskih sposobnosti. Treći jako važan razlog za korišćenje suplemenata je placebo efekat koji proističe iz uverenja sportiste da je dobio preparat koji će mu podići sportske sposobnosti, posebno ukoliko taj preparat koriste neki sportisti.

Problemi vezani za suplemente

Postoji niz problema u vezi korišćenja suplemenata od strane sportista. Prvo dohvatićemo se teme strategije koja pomaže sportisti da ostvari rezultate. Nešto što je normalno u pripremi sportista i nešto što podiže njegovu sportsku sposobnost je dovoljno spavanja i odmora, zatim adekvatna ishrana i specijalizovani treninzi, psihološka priprema. Sportisti se upućuju na nove visoko reklamirane i nedovoljno proverene suplemente na uštrb manje proverenih manje reklamiranih suplemenata.  Tu je izražen efekat marketiga. Korišćenje poznatih sportista je poznato za reklamiranje neproverenih suplemenata, to se dešava neretko ali su zato oni dobro plaćeni. Postoji rizik neželjenih efekata, zabeležen je smrtni slučaj posle korišćenja aminokiseline triptofana  i efedrina koji predstavlja psihostimulans. Postoji rizik od nenamernih pozitivnih nalaza na doping. Sportista uzima neki dijetetski suplement, a labaratorijski nalaz pokazuje kao da je doping. Veliki finansijski trošak koji može da premaši trošak za ishranu.

Dijetetski suplementi za sportiste se klasifikuju u 4 grupe:

Grupa A - su odobreni suplementi koji obezbeđuju korista i pravovremen izvor energije i nutrijenata u ishrani sportiste, ili im je efekat na sportsku sposobnost dokazan naučnim ogledima u specifičnim situacijama i u specifičnim sportovima. Oni su najpreporučljiviji za upotrebu. Grupa B - su suplementi u razmatranju za koje ne postoji dovoljno dokaza za pozitivan efekat za zdravlje i sportsku sposobnost sportista. Preliminarni podaci ukazuju na pozitivan efekat. Grupa C - su suplementi za koje ne postoji dokaz o pozitivnom efektu za sportsku sposobnost. Iako su mnogo reklamirani i dalje nepostoji da oni imaju pozitivan efekat na sportsku sposobnost. Upravo proizvođači se usmeravaju na ove suplemente za koje nepostoji dokaz za pozitivne efekte i tu najviše ulažu u marketing. Grupa D - su zabranjeni suplementi. Ovi suplementi su ili direktno zabranjeni ili postoji visok rizik za nihovo korišćenje na antidoping kontroli. Sportski suplementi Grupe A delimo na :
  • sportska hrana - Sportska hrana je koristan izvor nutrijenata, kada svakodnevnom ishranom to sportista ne može ostvariti
  • medicinski suplementi - Sportski suplementi se daju samo pod supervizijom sportskih lekara
  • suplementi za sportski učinak
Pod sportsku hranu svrstavamo: sportske napitke, gelove, tečni obroci, protein surutke, suplementi za nadoknadu elektrolita. Pod medicinke ubrajamo: suplementi gvožđa, kalcijuma, minerali, vitamin D, multivitamin i probiotici. Suplementi za sportski učinak su: kofein, beta-alanin, bikarbonat-citrat, sok cvekle, kreatin.

Sportski napici

Što se tiče sportskih napitaka optimalni sastav sportskih napitaka uključuje UH u procentu od 4 do 8 gr ili 6 do 8 gr na 100 ml. Zatim natrijum 10 do 30 mmol/L i kalijum 3 do 5 mmol/L. Unos ugljenih hidrata obezbeđuje energiju za rad mišića i funkcionisanje mozga, smanjuje nepovoljne efekte stresa fizičkog napora na imuni sistem i na pojačanu resorpciju kostiju. Sportisti radije koriste sportske napitke kojima je dodat ukus nego vodu za nadoknadu tečnosti u toku i posle sportskog napora. Rashlađeni sportski napici su češće u upotrebi nego sportski napici na normalnim temperaturama, a posebno u uslovima spoljne visoke temperature. dijetetski suplementi   Napici sa povišenim sadržajem natrijuma iznad 30 mmol/L koriste se u uslovima visoke spoljne temperature kako bi se povećala retencija tečnosti i smanjio gubitak urinom. Napici sa niskom koncentracijom natrijuma ispod 10 mmol/L su ukusniji i unose se u većim količinama. Sportski napici sa povišenom koncentracijom ugljenih hidrata iznad 8 % koriste se za punjenje mišićima ugljenim hidratima pre sportskog takmičenja. Sportski napici sa sniženom koncentracijom ugljenih hidrata ispod 6 % koriste se kada je primarna nadoknada elektorlita, a energetski unos je reduciran. Sportski napici koriste se pre takmičenja, u toku takmičenja i posle takmičenja za nadoknadu tečnosti za energetski unos i nadoknadu elektrolita. Stimulacija gustativnih receptora u usnoj duplji deluje pozitivno na mozak i povećava psihičku sposobnost za podnošenje napora. Sportski napici sa multipnim ugljenim hidratima, najčešće glukozom i fruktozom omogućavaju veći unost ugljenih hidrata preko 60 g / h jer se u crevima koriste različiti transporteri ugljenih hidrata i izbegavaju se gastrointestinalne smetnje zbog preopterećenosti transportera glukoze. Često korišćenje sportskih napitaka može da doprinese nastanku karijesa, zato što sadrže 8 % ugljenih hidrata i šećera. Da bi se smanjio rizik od karijesa sportske napitke treba što kraće zadržavati u ustima, koristiti posle žvakaće gume sa ksilitolom ili mlečne proizvode i ne prati zube 30 minuta nakon korišćenja sportskog napitka da bi se omogućilo enamelumu da se obnovi.

Sportski gelovi

Pored sportskih napitaka postoje i sportski gelovi. Sportski gelovi su visoko koncentrisani ugljeni hidrati 65 do 75 % ugljeni hidrati u 100 gr proizvoda konzistencije slične medu. Lako se konzumiraju i brzo apsorbuju pre i posle sportskog napora. Mogu de koristiti sa sportskim napicima ili sa vodom što razblažuje ugljene hidrate i smanjuje mogućnost gastrointestinalnih poremećaja. Koriste se onda kada je potrebno obezbediti veliki energetski unos jednom porcijom od 20 do 30 grama ugljenih hidrata iz uobičajnih bočica iz kojih se gel može iscediti. Novi sportski gelovi koriste mulitno transportabilne ugljene hidrate najčešće glukozu i fruktozu koji se apsorbuju preko različitih molekula transportera u gastrointestinalnom traktu. Na taj način se od ultra napornih sportova može apsorbovati više od 60 gr/h što je fiziološki limit isključivo glukoze. Pakovanja sportskih gelova volumena 30 do 60 grama mogu biti dodati natrijum, kofein, konjugovane aminokiseline, ornitin alfa ketoglutarat, karnitin. Sportski gelovi koriste se kao izvor brzo iskoristljivih ugljenih hidrata za sportske napore koji traju preko 90 minuta (biciklizam i triatlon). Povoljni su kod dugotrajnih napora kod kojih nije neophodno unositi velike količine tečnosti. Koristi se povoljan efekat stimulacije gustativni receptor na usnoj duplji na lakše podnošenje napora. Koristi se kod punjenja ugljenim hidratima pre sportskih napora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts