Glutamin kao
suplement o njemu je sve već davno rečeno.
Glutamin je jedna od 20 amino kiselina. On je u stvari monoamid glutaminske kiseline i dobija se reakcijom
glutaminske kiseline i amonijaka. Glutamin se nalazi u hrani bogatoj proteinima i može se naći u namirnicama:
- riba
- crveno meso
- pasulj
- mlečni proizvodi
Glutamin se koristi kao pomoćno sredstvo u bodibildingu i kod sportista koji podižu tegove, zatim u sportovima koji zahtevaju veću izdržljivost. Posebno ga koriste sportisti koji pate od mišićnih grčeva ili reumatskih bolova. Osnovna namena za korišćenje glutamina je da se iskoristi kao dodatak telesnim zalihama amino kiselina. One se daleko bolje koriste prilikom vežbanja ili svakodnevne aktivnosti.
Zašto je uopšte važan glutamin?
Od slobodnih aminokiselina u krvi i mišićima oko 60% otpada na glutamin. On igra ključnu ulogu u metabolizmu mišića. Osim toga glutamin ima važnu ulogu u imuno sistemu, preciznije ćelije imunog sistema za svoju replikaciju koriste glutamin.
Stresna stanja kao što su intezivni treninzi, hiruški zahvati ili teške bolesti, relativno brzo iscrpljuju zalihe glutamina. Glutamin se proizvodi gotovo isključivo u ćelijama mišićnog tkiva, što objašnjava kako su mišići povezani sa imunitetom.
Sa padom glutamina ruši se snaga i otpornost organizma. To se lako može dokazati; nakon teških treninga (ili jednog maratona) sportisti vrlo lako postaju žrtve banalnih virusnih infekcija! Često zaboravljamo razlikovati glutamin od glutaminske kiseline. Ove dve materije nisu jedno te isto. Osim strukturne razlike postoje razlike u načinu delovanja. Glutamin je nezamenljiv suplement kako kod vrhunskih sportista, tako i kod bolesnika upravo zato što predstvlja energetski izvor identičan glukozi (koja proizvodi 36 mola ATP-a). Mnogi ga zbog toga svrstavaju u uslovno esencijalne aminokiseline.

Aminokiselina glutamin je zapravo tipični građevinski materijal (opeka) za izgradnju tkiva, koja je svakako najviše angažovana u metabolizmu! Ona je "glikogena" što znači da učestvuje u sintezi glikogena u jetri! Njegova sposobnost konverzije u glukozu, gde zatreba omogućuje mu da se igra uloge "dežurne energetske zakrpe".
Služi dakle kao "energent" za fine ćelije creva, koje u njegovom nedostatku brzo nestaju, jer se nemogu obnoviti. Ima važnu ulogu u imuno sistemu, što najbolje osete bela krvna zrnca kada ga nedostaje u snabdevanju.
Glutamin pokazuje zavidno anti-upalno delovanje
Postoje radovi koji pokazuju da teški bolesnici sa intezivnim doziranjem mnogo bolje preživljavaju ako upotrebljavaju glutamin. Glutamin se redovno koristi za suplementiranje visoko aktivnih sportista, jer postoji uverenje da sprečava infekcije karkateristične za fazu nakon iscrpljujućih treninga (stres zbog naprezanja).
Glutamin je sigurno antistresni faktor: Postoje čvrsti dokazi da kod svih teških stresnih situacija sa prevagom kataboličkih procesa (nesreće i hiruški zahvati) nedostaje glutamin. Njegov pad u krvi može dosegnuti i do 50% prvobitnih količina. Svaki teži fizički napor (trening) koji traje preko 120 minuta počinje vidno rušiti nivo glutamina u krvi. Ako se suplementira redovno, glutamin izaziva produkciju arginina u bubrezima.
Najnovija istraživanja potvrđuju ranija nagađanja da glutamin pomaže i ubrzava oporavak mišića nakon iscrpljujućih treninga i takmičenja te nakon drastičnih dijeta mršavljenja. Kada se uzima sam, glutamin provocira punjenje glikogena u mišićima kao i drugi ugljenihidrati. Kada se glutamin doda u napitak sa ugljenimhidratima, provocira se inzulin i resinteza glikogena u jetri i mišićima. Iz toga proizilazi da bi tempo takmičenja kakav je na primer na teniskim turnirima zahtevao redovno konzumiranje glutamina. Dobija se od proteina repe, stabilan je i neškodljiv, ali se slabije topi u vodi. Obzirom da je raznovrsna hrana (riba, meso, grašak) bogata glutaminom i da telo sintetiše svoj glutamin, mogu se dogoditi stanja kada ga nema dovoljno za zadovoljenje potreba ili kada se naglo gubi (jaki stres, gladovanje, veliki napor, gubitak telesne težine, uznapredovali rak itd).
L-Glutamin
Sve aminokiseline nisu iste. Neke se smatraju esencijalnim aminokiselinama pa se stoga moraju unositi kroz dijetu dok druge telo može proizvoditi samo, pa se stoga smatraju ne-esencijalnim amino kiselinama Glutamin nije jedna od njih.
Zašto je tako popularan Glutamin?
Glutamin se uslovno smatra esencijalnom aminokiselinom što znači da prosečna neaktivna osoba, koja ima generalno zdravu dijetu, nema potrebe da suplementira se sa glutaminom. To je zato što se glutamin nalazi u hrani poput teletine, piletine, ribe, pa čak i mahunarkama kao glutaminska kiselina.
Kome je potreban glutamin?
Bilo koja osoba koja je pod uticajem bilo kakvog stresa može imati pojačane benefite od korišćenja glutamina. Glutamin je aminokiselina koja se u telu nalazi u velikim količinama, 3 do 4 puta više nego bilo koja druga aminokiselina. Primarna uloga glutamina je da osigura optimalan performans tankog creva, mada se može naći i u mišićima i koži, ali i u organima poput jetre i bubrega, U situacijama gde stres unutar tela obično rezultira povredom na koži i mišićima, ili unutrašnjeg stresa potreban je povećan unos glutamina. Zapamtite prilikom treninga sa tegovima u mišićima se prave mali rascepi stoga je nivo glutamina u telu umanjen. Glutamin takođe ima koristi i za naš imuni sistem.
Koliko je potrebno uzimati glutamina?
Isto i sa bilo kojim drugim suplementom važno je da se konsultujete sa svojim doktorom pre nego što počnete svakodnevno da ga koristite, Preporučeno je da svaki
individualac dnevno uzme 1-5 grama glutamina dnevno. Pojedini bodibilderi uzimaju i preko 5 grama glutamina dnevno, a tada je važno makismizirati absorciju i smanjiti propadanje, Najbolji način da se maksimizira apsorbcija bilo kojeg nutrijenta jeste da se unosi kada ima najviše potrebe za njim, a to je
odmah posle buđenja i odmah posle treninga. Takođe je preporučeno uzimati jedan sat pre treninga i pred spavanje.
Šta znači "L" ?
Glutamin se obično prodaje kao L-Glutamin, gde slovo L označava specifični isomer. Zamislite samog sebe kako stojite ispred ogledala. Obadvoje, i slika u ogledalu i vi u stvarnosti ste isti. Ne, u stvari vaša slika je ista, ali obrnuta, što znači leva strana je desna, a desna strana je leva. Na tom principu u hemiji postoje dva tipa isomera amino kiselina, L i D. Jedini isomer koji nas zanima je L isomer koji dolazi u formi suplemenata.
Pomoć pri pretreniranosti
Sve nas može pogoditi pretreniranost na jednom stupnju ili drugom. Ovo se dešava kada je telo iscrpljeno i rezultati prestaju da dolaze. Suplementiranje glutamina zajedno sa ostatkom suplemenata i pravilnom ishranom može pomoći pri popravljanju oštećenog tkiva rezultiranim pretreniranošću i pomoći vam da se vratite u formu.
Šta očekivati od glutamina?
Glutamin nije poput kofeina ili nekog fat burnera kod kojeg osećate rezultate odmah nakon upotrebe. Efekti glutamina koje možete očekivati su ubrzan oporavak nakon vežbanja, a osim ovoga efekti se uglavnom ne primećuju, ali su ipak tu, kao što se povećava otpornost na bolesti. Nema pojava toksičnosti glutamina, a nus pojave izazvane predoziranjem mogu biti nateknut i nervozan stomak.
Proteinski koncentrat kazeina sadrži 20,5 % glutamina, što je sasvim dovoljno za podmirenje dnevnih potreba. Zdravstveni problemi karakteristični za drastično mršavljenje (slabost, vrtoglavica, malaksalost) mogli bi se dovesti u vezu sa padom glutamina u krvi iz čega sledi jasna poruka, ko drastično skida kilograme, treba uzimati glutamin!
Lekari preporučuju (sportisti znaju kako se to radi) da se u posebnim prilikama koristi 10 do 20 grama glutamina dnevno posebno kod sportova izdržljivosti. Važno je napomenuti da se uzima neposredno pre i posle naprezanja. Da bi preciznije odredili dozu preparata, pomnožite vašu telesnu masu sa faktorom 0,17. To je količina u gramima koju treba uzimati. U danima kada nema naprezanja, optimalna doza glutamina će biti 5 do 6 grama. Ne postoje dokazi o eventualnim toksičnim učincima glutamina. Maksimalna dnevna doza nije određena, ali upućuje korisnike na oprez.
Naime, kvalitet proizvoda na tržištu oscilira, pa se preporučuju proizvodi sa internacionalnom reputacijom.