Protein

Protein je sastavljen od aminokiselina. Proteini ulaze u sastav svih mišića, kože, unutrašnjih organa. Oni regulišu aktivnost ćelija i brzinu biohemijskih reakcija. Njihov osnovni zadatak je da oporavljaju mišić nako treninga, tj. imaju gradivnu ulogu.
Da bi mišić mogao da raste potrebno je unositi optimalan unos proteina na dnevnom nivou. Za naše telo su značajne 23 aminokiseline. Naše telo može proizvesti 15 neesencijalnih, a preostalih 8 nazivamo esencijalnim i telo mora unositi proteine putem hrane.

Proteini su osnovne gradivne materije svakog tkiva u organizmu. Proteini su značajni za normalno funkcionisanje nervnog sistema, kod jačanja imuniteta i izgradnje mišića.

Whey protein je protein koji se dobija iz surutke i kao takav ima najveću biološku raspoloživost (najbrže dolazi do mišića nakon što ga unesete u svoj organizam). Korišćenjem whey proteina sportisti su otporniji i izdržljiviji zbog toga što whey protein sadrži aminokiseline leucin i glutamin kao i sve esencijalne aminokiseline. Korišćenje proteina najvažnije je neposredno nakon odrađenog treninga, ali takođe je važan i u periodu oporavka.

 

 

Main Menu