14

jan

L-karnitin – šta je i kako se koristi?

L-karnitin smatra se jednom od najefikasnijih aminokiselina za poboljšanje izdržljivosti, sagorevanje masti i ubrzavanje oporavka od napornih treninga. Njegova primarna funkcija je da transportuje masne kiseline iz hrane u mitohondrije, gde se one pretvaraju u energiju. Takva energija može se odmah iskoristiti na treningu i na taj način utiče na proces oksidacije masnih kiselina i dobijanje energije u vidu ATP-a (adenozin trifosfata). Sve ovo utiče da se osećamo sa više energije posebno u srcu i skeletnim mišićima. Korišćenjem telesnih masti kao izvora energije, L-karnitin poboljšava sportske performanse, i pomaže proces gubitka kilograma, podstičući rast mišića i gubitak masti tokom vežbanja.

Ukoliko želite da imate zategnuto telo, onda odlično znate koliko je potrebno znoja da se to ostvari. Ključ uspeha je u redovnim fizičkim aktivnostima, ali nekada nije samo to dovoljno da bi se ostvario željeni rezultat. Da bi treninzi bili efikasni vašem organizmu je potrebna pomoć u vidu sagorevača masti. Da bi se ubrzao proces topljenja masnih naslaga sportisti i rekreativci često potežu za upotrebom L-karnitina. Zbog njegovih višestrukih benefita na zdravlje, često ga koriste i rekreativci kao i osobe koje jednostavno žele da smršaju.

L-karnitin odličan suplement za poboljšanje izdržljivosti

L-karnitin se preporučuje profesionalnim sportistima radi poboljšanja izdržljivosti i ubrzanja oporavka organizma nakon treninga. Osobe koje žele da smršaju, L-carnitine  smanjuje masne naslage, a ujedno štiti mišiće, tako što ih snabdeva energijom koja potiče iz masti. Takođe, preporučuje se osobama sa oslabljenim srčanim mišićem, svima koji žele da poboljšaju kondiciju i ubrzaju sagorevanje masti.

l karnitin

Optimizacija vašeg učinka kroz ishranu i suplemente je način na koji se izdvajate od konkurencije. L-karnitin je dokazana ergogena pomoć i ima arsenal dokaza koji pokazuju da može da podstakne gubitak masti, optimizuje oporavak od treninga i poboljša izdržljivost kod sportista. U ovom članku govorićemo o prednostima suplementacije L-karnitinom i iznećemo činjenice o korisnosti ovog suplementa.

Šta je L-karnitin?

Često se smatra aminokiselinom, ali L-karnitin je zapravo jedinjenje slično vitaminu i aminokiselini koja se formira od aminokiselina lizina i metionina.

L-karnitin je povezan sa vitaminima B i nazvan je vitamninom BT koji je prvi put otkriven. Glavna funkcija L-karnitina je transport masnih kiselina dugog lanca u matriks mitohondrija radi oksidacije i pretvaranja u energiju. L-karnitin takođe igra imperativnu ulogu u regulaciji mataboličkih signalnih puteva uključenih u balans mišićnih proteina, proteolizu i sintezu mišićnih proteina.

L-karnitin prenosi dugolančane masne kiseline unutar mitohondrija formirajući dugolančani acetilkarnitin estrar. Kompleks se zatim transportuje u mitohondrijalni matriks pomoću karnitin malmitoiltransferaze.

Masne kiseline se zatim razgrađuju kroz proces β-oksidacije da bi se 2-ugljenični molekuli isporučili u Krebsov ciklus, što dovodi do stvaranja energije u obliku adenozin trifosfata (ATP).

Pored toga, vezivanjem acitel grupe, L-karnitin može održavati nivoe acetil - CoA i koenzima A, igrajući svoju pufersku ulogu.

Koje su prednosti L-karnitina?

Istraživanja sugerišu da L-karnitin ima nekoliko korisnih efekata na fizičke performanse, pokazujući povećanje maksimalnog unosa kiseonika i veću izaznu snagu. Studije su takođe pokazale da suplementacija L-karnitinom može poboljšati oporavak od vežbanja, ublažavanje povreda mišića i smanjenjem markera oštećenja ćelija. Studije sa starijim osobama su pokazale pozitivan uticaj na fizički i mentalni umor. L- karnitin može dovesti do povećanja mišićne mase i smanjenja telesne težine.

L-karnitin može poboljšati gubitak težine

Jedna od najpoznatijih prednosti karnitina je njegova dokazana efikasnost u gubitku telesne težine. L-karnitin pomaže u transportu i oksidaciji dugolančanih masnih kiselina za mišićno gorivo ili energiju. Studije pokazuju da povećanje ukupnog sadržaja karnitina može da promeni metabolizam mišićnog goriva na dva različita načina tokom treninga. Pored oksidacije masti L-karnitin takođe poboljšava insulinski odgovor, balansirajući nivoe glikogena smanjenjem upotrebe ugljenih hidrata, što je u skladu sa povećanjem iskorišćenja telesne masti.

L-karnitin značajno smanjuje težinu, BMI i masnu masu.

L-karnitin može poboljšati oporavak od treninga

Oporavak od treninga je ključan za ukupne atletske performanse. Ozbiljna bol može dovesti do potencijalnih povreda usled prekomerne upotrebe i pojačanih bolova u mišićima, što smeta vašem rasporedu treninga. Ako možete da optimizujete oporavak kroz ishranu i protokole dodataka, možete efikasno povećati obim treninga i performanse.

Istraživanja pokazuju da L-karnitin ima nekoliko različitih mehanizama koji mogu smanjiti bol u mišićima nakon treninga. Povezanost između L-karnitina i regulacije metaboličkih puteva uključenih u ravnotežu mišićnih proteina može pomoći u zaštiti mišića od atrofije ili raspada mišićne mase, što može smanjiti bol.

Dokazi sugerišu da suplementacija L-karnitinom smanjuje upotrebu aminokiselina kao izvora energije, čineći ih biodostupnijim za sintezu proteina. Ako ima više slobodnih aminokiselina, one mogu dodatno pomoći u rastu mišića i popravci mišića. L-karnitin može poboljšati protok krvi, čime se smanjuje katabolizam mišića i markeri metaboličkog stresa.

L-karnitin može povećati kapacitet izdržljivosti

L-karnitin može povećati kapacitet izdržljivosti, poboljšavajući unos kiseonika i smanjujući nakupljanje mlečne kiseline. Povećani kapacitet izdržljivosti direktno dovodi do boljih performansi u sprintu.

L-karnitin koristan je u treningu snage i treningu visokog inteziteta, tako što održava konstantan odnos acetila, čime se omogućava kontinuirani protok kroz kompleks piruvat dehidrogeneze i sprečava nakupljanje laktata ili mlečne kiseline. Manje mlečne kiseline znači veći volumen treninga i radni kapacitet.

Neželjeni efekti L-karnitina

Ako se uzima L-karnitin u propisanoj dozi od 500 mg - 3 g dnevno može se smatrati generalno bezbednim suplementom. Do sada su prijavljeni minimalni neželjeni efekti, koji mogu uključivati mučninu, grčeve u stomaku i dijareju. L-karnitin može povećati efekte razređivača krvi kao što su Varferin i Acenocoumarol izazivajući prekomerne modrice ili krvarenje. Takođe može smanjivati efikasnost lekova na štitnu žlezdu. Ako uzimate bilo koje druge lekove, preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste razgovarali o eventualnim neželjenim efektima ili interakcijama.

Upotreba L-karnitina?

Najbolje je da L-karnitin uzimate isključivo pre treninga, najbolje 30 minuta pre treninga. Zbog boljih rezultata, najbolje je da u trening uključite i kardio trening. Kada govorimo o doziranju Što se tiče doza, 1 kapsula (500mg) 20 do 30 minuta pre treninga i još 1 (3 g) neposredno pre samog treninga za sportiste i rekreativce. Preporučuje se suplementacija od najmanje 1 g dnevno da bi se sprečila potencijalna ergogena korist.

Ukoliko se uzima kao pomoć kod mršavljenja, uzima se 1 kapsula 60 do 90 minuta posle jela. Nakon mesec dana korišćenja preporučuje se pauza.

 

Kako L-karnitin deluje?

L-karnitin učestvuje u prenosu masnih kiselina, kroz lipidnu fazu membrana mitohondrija gde se odigrava njihova beta oksidacija i oslobadanje energije. Na taj nacin, L-karnitin ima bitan uticaj na proces oksidacije masnih kiselina i dobijanje energije u vidu ATP-a (adenozin trifosfata), koji daje neophodnu energiju organizmu, a naročito skeletnim mišićima i miokardu. U slučaju deficita L-karnitina u organizmu, masti se ne iskorišćavaju za stvaranje energije, nego se pojacano taloze u vidu potkoznog masnog tkiva. Pored povecanja masnih naslaga, nedostatak L-karnitina, izaziva umor.

Tokom sportskih aktivnosti L-karnitin povecava energetski nivo i prag izdrzljivosti organizma i pomaze mu da prebrodi trening. Tela se oslanja vise na masti za dobijanje energije, tako stedi glikogen i to zajedno sa redukcijom skupljanja mlečne kiseline u mišićima, produžava i povećava kapacitet vežbanja pre pojave zamora

L-karnitin stimuliše regenerativne procese u obolelom miokardu. Poboljšava tonus srčanog mišića i funkciju srca, stimuliše njegovo snabdevanje energijom i poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.

L-karnitin stimuliše sekretornu funkciju pankreasa i pokazuje pozitivan uticaj na spermatogenezu i pokretljivost spermatozoida.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts