17

dec

BCAA i njegov značaj za izgradnju mišića

 

Šta je BCAA?

  Da bi smo razumeli šta su aminokiseline razgranatog lanca, prvo moramo da znamo bar nešto o proteinogenim amino kiselinamaProteinogene aminokiseline su gradivni blokovi proteina. Postoje dve glavne vrste proteinogenih aminokiselina: esencijalne aminokiseline, neesencijalne amino kiseline. Esencijalne aminokiseline postoji ukupno 9 aminokiselina, dok kod neesencijalnih postoji ukupno 11 aminokiselina. Neesencijalne aminokiseline može proizvesti naše telo. BCAA se smatra esencijalnim aminokiselinama. Sastoji se od 3 odvojene esencijalne aminokiseline – leucina, izoleucina i valina. Zbog ovoga se nazivaju razgranatim lancem zbog njihove molekularne strukture. Esencijalne aminokiseline telo nije u stanju da proizvede, stoga je od suštinskog značaja da ih unosimo kroz suplemente i da budu prisutni u našoj ishrani. BCAA su aminokiseline razgranatog lanca koje vam pomažu u izgradnji mišića, da više trenirate, a brže se oporavljate nakon treninga. Da bi ste poboljšali svoje zdravlje i kondiciju potrebno je da budete posvećeni svom cilju i da budete strpljivi sa očekivanjima. Ukoliko već vežbate i razmišljate o korišćenju suplemenata, verovatno vas zanima koji je suplement najbolji i koji će vam najviše pomoći da ostvarite svoje zamisli. Verovatno ste nekada čuli za suplement koji ima oznaku BCAA. Zapravo, radi se o aminokiselinama razgranatog lanca koje vam pomažu da više trenirate, a brže se oporavljate nakon treninga.  

Kako BCAA deluje u telu?

  BCAA radi skoro istu stvar kao i svi proteini, obzirom da su oni delovi proteina. Njihova uloga je da pomaži u strukturi, transportu, signalizaciji i drugim metaboličkim procesima. Ako imamo manjak proteina, to će se odraziti na naše telo. BCAA je posebno interesantan vežbačima koji žele da izgrade mišiće, zbog svoje uloge koju imaju u sintezi i transportu proteina do samog mišića, kao i uloge koju ima u regulaciji energije. Takođe igra i važnu ulogu u metabolizmu glukoze i funkciji imuniteta i mozga.

Zašto se koristi ovaj suplement?

  BCAA poboljšava građenje mišića i utiče na performanse prilikom vežbanja. Mnogi ljudi ga koriste kako bi pomogli svom telu u poboljšanju rasta mišićaoporavku mišića nakon intezivnog vežbanja, smanjenju umora i otklanjanju bolova u mišićima. Obzirom da je BCAA esencijalna aminokiselina i da ima integralnu ulogu ili funkciju u izgradnji mišića, korišćenjem BCAA kao suplementa postići ćete bolje i brže rezultate. BCAA kao suplement možete pronaći u obliku pilule ili praha. Ponekad mogu se kombinovati sa drugim suplementima, kao što su glutamin i kratin. Preporuka je da se BCAA uzima u vidu praha da bi se mogao bolje apsorbovati, ali i zbog same arome i boje. Osnovna mana je što prah može da sadrži i više potencijalno štetnih sastojaka.  
bcaa Svi suplementi imaju rizik od kontaminacije sa sastojcima koji nisu navedeni. Višak šećera, pa čak i veštački zaslađivači mogu biti zabranjeni za neke sportiste. Određeni suplementi se povlače iz upotrebe ukoliko imaju prekomerne količine vitamina D, A, B6 i selen, jer su ove supstance potencijalno toksične u velikim količinama. Da biste osigurali bezbednost bilo kog suplementa koji uzimate, dobro je znati da li je testiran i bezbedan za korišćenje. U zavisnosti od toga šta je u njima, BCAA kao suplement može da varira u kalorijama. BCAA kao što smo već naveli može smanjiti bol u mišićima nakon vežbanja. Kada se konzumira uz ishranu sa adekvatnim proteinima pomaže u sintezi proteina tj. izgradnji mišića. Na kraju BCAA kao i svi drugi suplementi omogućiće vam određene prednosti što će garantovati bolju kondiciju i bolje zdravlje za vas. Da li ste ranije koristili suplemente BCAA? Koja je tvoja recenzija? Da li postoji drugi fitnes suplementi koje želite da pogledamo? Obavestite nas u komentarima ispod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts