21

apr

Crvena krvna zrnca i njihova funkcija

Crvena krvna zrnca dovode kiseonik u tkiva u vašem telu i oslobađaju ugljen dioksid u pluća da biste mogli da izdahnete. Kiseonik se pretvara u energiju. što je neophodna funkcija za održavanje zdravlja vašeg tela.

Šta su crvena krvna zrnca?

Crvena krvna zrnca, poznata i kao eritrociti, isporučuju kiseonik u tkiva u vašem telu. Kiseonik se pretvara u energiju i vaša tkiva oslobađaju ugljen-dioksid. Vaša krvna zrnca takođe prenose ugljen dioksid  u pluća  da biste ih izdisali.

Funkcija - crvena krvna zrnca? Šta rade crvene krvne ćelije?

Ona su odgovorna za transport kiseonika iz pluća do tkiva vašeg tela. Vaša tkiva proizvode energiju sa kiseonikom i oslobađaju otpad, identifikovan kao ugljen-dioksid. Vaša krvna zrnca odvode otpad ugljen-dioksida u pluća da biste ih izdahnuli.

Da li crvene krvne ćelije nose kiseonik?

Da, ona uzimaju kiseonik iz pluća u tkiva u vašem telu. Vaše ćelije koriste kiseonik za proizvodnju energije.

Gde se prave crvena krvna zrnca?

Razvijaju se u mekom koštanom tkivu vašeg tela (koštana srž) i oslobađaju seu vaš krvotok nakon što potpuno sazrevaju. što traje oko sedam dana.

Kako izgledaju crvene krvne ćelije?

Crvena krvna zrnca dobijaju svoju jarko crvenu boju od proteina koji im omogućava da prenose kiseonik iz pluća i isporučuju ga drugim tkivima u vašem telu (hemoglobin). Crvena krvna zrnca su mikroskopska i imaju oblik ravnog diska ili krofne, koja je okrugla sa udubljenjem u sredini, ali nije šuplja. Crvena krvna zrnca nemaju jezgro kao bela krvna zrnca, što im omogućava da menjaju oblik i lakše se kreću po telu.

crvena krvna zrnca Od čega su napravljena crvena krvna zrnca?

Crvena krvna zrnca rastu u vašoj koštanoj srži. Koštana srž stvara skoro sve ćelije u vašem telu. Ona sadrže protein koji se zove hemoglobin, koji je odgovoran za nošenje kiseonika.

Stanja i poremećaji - Koja su uobičajna stanja koja utiču na crvena krvna zrnca?

Stanja crvenih krvnih zrnaca imaju ili nizak ili visok broj crvenih krvnih zrnaca. Medicinski uslovi koji utiču na nizak broj crvenih krvnih zrnaca uključuju: Anemija : Vaša krv nosi manje kiseonika nego što je normalno i uzrokuje da se vaše telo oseća hladno, umorno i slabo. Gubitak krvi : Vaše telo gubi više krvnih zrnaca nego što može da proizvede. Poremećaj koštane srži: Doživite oštećenje vaše koštane srži, gde se formiraju crvena krvna zrnca ( leukemija , limfom ). Rak : Određeni kanceri i hemoterapijski tretmani za rak mogu uticati na broj crvenih krvnih zrnaca koje vaše telo proizvodi. Medicinska stanja koja utiču na visok broj crvenih krvnih zrnaca uključuju: Vera policitemija : Visok broj crvenih krvnih zrnaca uzrokuje zgušnjavanje krvi, što dovodi do srčanog ili moždanog udara . Urođena srčana bolest : Jedna ili više struktura u vašem srcu su nepravilne, jer se ne formiraju u potpunosti tokom fetalnog razvoja. Bolest pluća: Tkivo u vašim plućima ostavlja ožiljke zbog emfizema , HOBP ili plućne fibroze . Hipoksija : Nivo kiseonika u krvi je nizak. Ugljen monoksid : Pušenje povećava vaše šanse da budete izloženi ugljen monoksidu.

Koji su uobičajeni simptomi stanja crvenih krvnih zrnaca?

 • Umor.
 • Slabost mišića.
 • Manjak energije.
 • Glavobolja ili vrtoglavica.
 • Zamagljen vid.
 • Hladne ruke i stopala.

Šta uzrokuje nizak broj crvenih krvnih zrnaca?

Uzroci koji doprinose niskom broju crvenih krvnih zrnaca uključuju:
 • Nedostatak vitamina (gvožđe, B9 i B12).
 • Neuhranjenost.
 • Postojeća medicinska stanja ili lečenje raka (hemoterapija).

Šta uzrokuje visok broj crvenih krvnih zrnaca?

Uzroci koji doprinose visokom broju crvenih krvnih zrnaca uključuju:
 • Pušenje cigareta.
 • Živeti na visokoj nadmorskoj visini.
 • Uzimanje lekova za poboljšanje performansi (anabolički steroidi).
 • Dehidracija.
 • Medicinsko stanje uključujući bolest srca ili pluća.

Koji su uobičajeni testovi za proveru zdravlja mojih crvenih krvnih zrnaca?

Test kompletne krvne slike (CBC) ispituje koliko krvnih zrnaca (crvenih i belih) ima u vašoj krvi. Medicinski stručnjak će uzeti uzorak vaše krvi da izbroji koliko je crvenih krvnih zrnaca prisutno.

Šta je normalan broj crvenih krvnih zrnaca?

Normalan broj crvenih krvnih zrnaca razlikuje se u zavisnosti od pojedinca: Muškarci: 4,7 do 6,1 miliona crvenih krvnih zrnaca po mikrolitru krvi. Žene: 4,2 do 5,4 miliona crvenih krvnih zrnaca po mikrolitru krvi. Deca: 4,0 do 5,5 miliona crvenih krvnih zrnaca po mikrolitru krvi. Ako je vaš broj izvan ovih opsega, on je ili previsok ili prenizak i vaš zdravstveni radnik će ponuditi dodatne testove ili tretmane.

Koji su uobičajeni tretmani za poremećaje crvenih krvnih zrnaca?

Lečenje poremećaja crvenih krvnih zrnaca varira u zavisnosti od dijagnoze i težine stanja. Tretman se kreće od:
 • Uzimanje vitamina.
 • Jedite dobro izbalansiranu ishranu.
 • Lečenje postojećih zdravstvenih stanja.
 • Dobiti transfuziju krvi.
 • NEGA

Kako da se brinem o svojim crvenim krvnim zrncima?

Možete održati zdrava crvena krvna zrnca jedući hranljivu ishranu koja je puna vitamina i minerala kao što su gvožđe, B9 (folna kiselina) i B12, što uključuje:
 • Crveno meso (govedina) i meso iz organa poput jetre
 • Riba
 • Lisnato povrće poput kelja i spanaća
 • Sočivo, pasulj, grašak
 • Orašasti plodovi i sušene bobice

Šta je hemoglobin u crvenim krvnim zrncima?

Hemoglobin je protein koji nosi kiseonik i postoji unutar svakog crvenog crvenog zrnca. Ako su vaša krvna zrnca bila vozilo, hemoglobin se nalazi na sedištu vozača,  njegov zadatak je da sakuplja kiseonik u plućima i prenosi ga do tkiva u vašem telu.

Koje su zanimljive činjenice o crvenim krvnim zrncima?

Crvena krvna zrnca imaju ograničen životni vek jer nemaju centralnu membranu (nukleus). Kada krvna zrnca putuje kroz vaše krvne sudove, ona troši svoju energiju i preživljavaju u proseku samo 120 dana. Vaš krv izgleda crveno, jer crvena krvna zrnca čine 40% vaše krvi. Crvena krvna zrnca se neprestano kreću po vašem telu kako bi donela kiseonik u vaša tkiva i oslobodila ugljen-dioksid dok izdišete. Održavajte zdravlje crvenih krvnih zrnaca tako što ćete jesti hranu punu vitamina i minerala i izbegavajte pušenje kako biste smanjili rizik od poremećaja crvenih krvnih zrnaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts