6

mar

Smrznuto voće i povrće – 5 zdravstvenih prednosti

Smrznuto voće i povrće ima niz prednosti, ali navešćemo 5 zdravstvenih prednosti zbog kojih ćete se odlučiti za kupovinu. Da li je smrznuto voće zdravo kao i sveže voće? Kako se obrađuje? Koliko je važno za vašu ishranu saznajte u nastavku teksta. Smrznuto voće i povrće su zgodan dodatak smutijima i šejkovima, kao i rižotima, supama i čorbama.

Da li ima razlike u nutritivnom sastavu smrznutih proizvoda u poređenju sa vrednostima svežih proizvoda?

Komercijalno, smrznuto voće i povrće se brzo zamrzava u roku od nekoliko sati od branja. Pripremljeni su tako da su spremni za konzumaciju. Mogu se oguliti ili iseckati, blanširati da bi se sprečilo porumenelost.

Smrznuto voće i povrće kako se pakuje?

Često se pakuju pre brzog zamrzavanja na niskim temperaturama, tako da sadržaj vode odmah kristališe, sprečavajući da se proizvodi pokvase kada se odmrznu. Ovo takođe minimizira, ali i ne eliminiše oštećenje strukture voća ili povrća i pomaže u očuvanju hranljivih materija. smrznuto voce i povrceOtkrijte niz zdravstvenih koristi vezanih za smrznuto voće i povrće. Pročitajte ceo tekst da bi ste saznali više o kuvanju sa smrznutim proizvodima, kao što su smrznuto bobičasto voće i smrznuto povrće, smrznute šljive bez koštica i smrzute višnje bez koštica.

Smrznuto voće i povrće - Nutritivni profil smrznutih proizvoda

Smrznuti proizvodi zadržavaju većinu hranljivih materija, iako mogu postojati male varijacije u vrednosti hranljivih materija. Baš kao i sveže ili konzervirano voće i povrće potrebno je dnevno uneti 80 gr smrznutog voća ili povrća dnevno u jednom od vaših 5 obroka.

1. Hranljiv koliko i svež

Smrznuto  voće i povrće je skoro isto što se tiče nutritivne vrednosti u poređenju sa svežim. Mogu postojati male varijacije, ali su razlike obično zanemarljive. Na primer, kuvano jelo od smrznutog graška sadrži 12 mg vitamina C na 100 grama, u poređenju sa svežim graškom koji sadrži 16 mg. Smrznuti grašak ima više kalcijuma na 37 mg u poređenju sa svežim graškom koji sadrži 19 mg na 100 grama. Povrće se često blanšira pre zamrzavanja da bi se sprečila porumenelost, a ovo čini da ovaj proces zadržava vredne fitohranljive materije, uključujući karotenoide i flavonoide. Nivo soli i šećera prirodno može biti malo veći u smrznutom voću i povrću. Na primer, smrznuti grašak ima 5.9 gr šećera na 100 grama u poređenju sa 1,2 g u svežem grašku na 100 grama.

2. Zdrav način očuvanja svežih proizvoda

Zamrzavanje je široko korišćena dugotrajna metoda konzerviranja koja zadržava mnoge atribute povezane sa svežinom bolje od drugih metoda konzervacije. Druge metode su konzerviranje i sušenje. Voće i povrće ne zahtevaju nikakve konzervanse ili dodatne sastojke kada su zamrznute, što zamrzavanje čini zdravim načinom produženja veka svežih proizvoda. Vredi proveriti etikete komercijalno smrznutih proizvoda kako biste bili sigurni da nemaju dodatog šećera, soli ili drugih aroma.

3. Vredan način pristupa hranljivim materijama van sezone

Zamrzavanje svežih proizvoda u sezoni je dragocen način za pristup hranljivim materijama poput vitamina C tokom zimskih meseci. Dokazano je da ljudi koj uključuju smrznute proizvode u svoju ishranu obično jedu više voća i povrća.

4. Zdrava brza hrana

Poznato po svojoj praktičnosti, smrznuto voće i povrće se obično lakše priprema uz minimalni gubitak. Ne zahtevaju pranje, guljenje ili seckanje i brzo se kuvaju. Sve ovo smrznuto voće i povrće čini zdravom, ali praktičnom opcijom za hranu.

5. Dostupno većem broju ljudi

Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od svežeg ekvivalenta, posebno van sezone. Postoji minimalan gubitak i možete koristiti tačnu količinu koja vam je potrebna. Sve to čini zamrznute proizvode isplativijim i pristupačnijim za kupca i za velike lance.

Da li je smrznuto voće i povrće bezbedno za upotrebu?

Voće i povrće se generalno smatra bezbednim za većinu ljudi, ali neki mogu iskusiti alergije na određene proizvode bez obzira da li su sveže ili smrznute. Nije neophodno odmrznuti smrznute proizvode pre kuvanja, sve dok se uverite da proizvodi dostignu unutrašnju temperaturu od oko 135 C° pre serviranja. Imajte na umu da ako dodajete smrznuto voće ili povrće u kompozitno jelo kao što je gulaš, njihovo dodavanje će sniziti temperaturu jela i produžiti ukupno potrebno vreme kuvanaja.

Da li su smrznuti proizvodi zdravi baš kao i sveži proizvodi?

Smrznuto voće i povrće je skoro isto što se tiče nutritivnog sadržaja u poređenju sa svežim. Smrznuti grašak, na primer, ima oko 70 kalorija na 100 g u poređenju sa 79 kalorija u svežem grašku. Smrznuti grašak ima 5,5 g proteina, 1 g masti, 11 g ugljenih hidrata i 5,5 g vlakana na 100 g u poređenju sa svežim igračkom, koji sadrži skoro 7 g proteina, 1,5 g masti, 10 g uglja. 5,6 g vlakana. Smrznuti proizvodi takođe imaju visoke nivoe vitamina i minerala u poređenju sa svežim. u nekim slučajevima mogu biti nešto niži, ali su razlike minimalne. Sa jedne strane, smrznuti grašak sadrži 12 mg vitamina C na 100 g u poretku sa svežim graškom koji sadrži 16 mg, ali sa druge strane, smrznuti grašak ima više kalcijuma od 37 mg u poređenju sa 10 mg svežeg sadržaja. Nivo soli i šećera prirodno može biti malo veći u smrznutom voću i povrću. Smrznuti grašak ima 4 g natrijuma na 100 g u poređenju sa 1 g svežeg graška na 100 g. Međutim, razlike su veoma male i smrznuti proizvodi su i dalje zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts