4
sep
Biljne alternative za meso
Alternativa na biljnoj bazi za hranu životinjskog porekla nisu nova pojava. Biljne alternative za meso kao naprimer Tofu, koristi se vekovima unazad i često se tretirao kao alternativa mesu.
Prehrambene kompanije su prerađivale mešavine soje i druge mahunarke, žitarice i raznih biljaka u hamburgere, kobasice i druge proizvode. Ove kreacije su često bile usmerene na vegansku ili vegetarijansku demografsku grupu. Uprkos svom izgledu, nisu u potpunosti uspele da zamene ukus proizvoda zasnovanih na mesu.
Međutim, nova generacija biljnih alternativa za meso ima cilj upravo to, da zameni ukus popularnih proizvoda. Kao što su pljeskavice, hamburgeri i ostali proizvodi. Svi proizvodi od mesa imaju za cilj da privuku širu bazu potrošača svojom „jedinstvenom politikom“. Ona se ocenjuje po ukusu proizvoda i po iskustvu potrošača.
Biljni proizvodi se često plasiraju na tržište kao način da se pomogne u smanjenju proizvodnje mesa. Stoga se pozivaju potrošači na upotrebu više načina ishrane u biljnoj ishrani za bolje zdravlje i lepotu ljudi.
Gljive su prirodno po teksturi najsličnije mesu, naravno kada se pripreme. Međutim, sadržaj proteina im je svega 1,2-2,2 g proteina na 100g, što je 10-15 puta manje od mesa.
Samo par biljnih namirnica sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline kao i meso, a tu ubrajamo soju, heljdu i kinou.
Da li se biljne alternative mogu smatrati delom zdrave i održive dijete?
Kako se ovo alternativno meso pravi od biljaka, predlažemo oprez u njigovoj primeni na zdravlje ljudi. Ishrana bogata crvenim mesom, povezana je sa nizom zdravstvenih posledica, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka. Epidemiološke studije pokazale su da zamena crvenog mesa orašastim plodovima, mahunarkama (sočivo, grašak, soja, pasulj) i drugim proteinskim namirnicama biljnog porekla povezana je sa manjim rizikom od ovih hroničnih bolesti i ukupne smrtnosti. Takođe utiče i na smanjenje nivoa ukupnog i LDL holesterola. Međutim, umesto da uključuju biljnu hranu poput mahunarki, ovi proizvodi se uglavnom oslanjaju na prečišćene biljne proteine. Takođe su visoko obrađeni. Prerada hrane ne može samo da dovede do gubitka nekih hranljivih materijala i fitokemije koje su prirodno prisutne u minimalno obrađenoj biljnoj hrani, takođe može da stvori veoma ukusne proizvode. Ishrana bogata ultra-prerađenom hranom izaziva više kalorijskog unosa i povećanje telesne težine. Stoga, ne možemo direktno ekstrapolirati postojeće nalaze o biološkoj hrani i načinima ishrane na ove nove proizvode. Hajde da se fokusiramo na dva proizvoda koja trenutno dominiraju pejzažom alternativnih mesa, s obzirom na to da se često konzumiraju u obliku hamburgera. Iako pljeskavice sadrže nula holesterola, imaju niže ukupne zasićene masti i više natrijuma u svom sastavu. Ljudi obično nikada ne jedu samo pljeskavicu, već se jedu lepinje napravljene od rafinisanih žitarica, propraćeno sokovima i drugim prelivima koji se koriste kao dodaci. Uz to možete dodati pomfrit kako bi se poboljšao ukupan kvalitet ishrane.Šta sadrže pljeskavice i koje su nedoumice u tehnologijama prerade?
U goveđim pljeskavicama, inherentno mesnati ukus potiče od molekula koji sadrži gvožđe, a koji se zove hem. Zdrava ishrana podrazumeva da se zapravo hem uzima iz korena biljke soje i fermentira u genetski modifikovanom kvascu. Velike količine hema koje završavaju u pljeskavici daju mesnati ukus i izgled. Jedna potencijalna zabrinutost vezana je za to da veći unos hem gvožđa povezan je sa povećanim zalihama gvožđa u telu. Ovo je povezano i sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Principi zdrave ishrane ne koriste hem, već metod obrade koje poravnava bilje proteine u istim vlaknastim strukturama koje biste našli u životinjskim proteinima, a zatim kombinuje masti i minerale koji oponašaju sastav i ukus mesa. Prah od nara i sok od cvekle daju krvavu crvenu boju.Alternative za meso
Proizvodi koji su novi i brzo se razvijaju, neće biti izvodljivo sprovesti kao velika i dugoročna ispitivanja o ishodima bolesti. Međutim, mogu se sprovesti kratkoročna, nezavisno finansirana interventna ispitivanja kako bi se uporedili efekti ovih proizvoda. Posmatraju se efekti kako sa njihovim analogama na životinjskim osnovama, tako i sa minimalno obrađenim izvorima biljnih proteina na kardiomerobne rizične i druge faktore rizika. Interventne i opservacijske studije. takođe mogu ispitati kako ove biljne alternativne mere utiču na ukupan kvalitet ishrane, kalorijski unos, status hranljivih materijala i telesnu težinu. Umanjujući, takođe ćemo morati da pogledamo da li povećanje ovih alternativa upravo dovodi do smanjenog unosa crvenog mesa. Naravno, svako istraživanje na ovu temu neće biti bez izazova. Sa tehnološkim inovacijama i reformisanjem proizvoda, proizvodi na tržištu mogu se brzo promeniti u sastavu i u dostupnosti.Zamene za crveno meso
Zamene za crveno meso su sada najpopularnije, ali druge koje se uvode ili razvijaju mogu uključiti ribu i živinu. Osim biljnog mesa, još jedan paket proizvoda na horizontu je meso uzgojeno u laboratoriji, gde se životinjske ćelije uzgaju kako bi se obezbedio proizvod bez uzgoja i klanja životinja. Kako se predviđa da će se globalna potražnja za mesom povećati u narednim decenijama, ove tehnologije bi mogle imati važnu ulogu. Međutim, oni su daleko od jednog odgovora na pozive za prelaz na više biljnih obrazaca ishrane. Entuzijazam oko biljnog mesa i drugih alternativa ne bi trebalo da odvrati pažnju od šire slike da zdrav način ishrane uključuje obilje minimalno prerađene biljne hrane—povrće, voće, integrale, integralne; umerene količine mlečnih proizvoda, morskih plodova i živine; i manje količine prerađenog i crvenog mesa, hrane i pića zaslađene šećerom i rafinisanih žitarica. Kod zdravih osoba naročito na strožijem postu, mogući su simptomi koji ukazuju da nismo unosili dovoljno proteina u ishrani. Tada je potrebno naročito da obratimo pažnju da su nam potrebni proteini kako bi se organizam vratio u balans. Ako brzo ogladnite, to je jedan od signala koje vaše telo šalje kako bi vam skrenulo pažnju da pojačate unos proteina. Ovo posebno važi za osobe kojima je primarna hrana na bazi pirinča, krompira i žitarica.Najbolji biljne alternative za meso
Neke namirnice, kao što su pasulj, sočivo, leblebija i gljive, sadrže proteine ili imaju približnu teksturu onoj od mesa.