14

nov

Gvožđe i njegov značaj za organizam

Gvožđe je preko potrebno ljudskom telu za obavljanje mnogih vitalnih fizioloških funkcija. Gvožđe je ključna komponenta hemoglobina koja omogućava crvenim krvnim zrncima da transportuju kiseonik kroz telo, i igra ključnu ulogu u rastu i diferencijaciji ćelija.

Zašto je gvožđe važno za telo?

Žene u premenopauzi, posebno one koje redovno vežbaju, suočavaju se sa velikim rizikom od nedostatka gvožđa, ili čak anemije. Sportski, aktivni muškarci takođe su pod visokim rizikom od nedostatka gvožđa. Nizak nivo gvožđa može učiniti da se osećate fizički umorno i slabo, postoji mogućnost da naruši vaše mentalne funkcije i oslabi imuni sistem. Previše gvožđa u telu sa druge strane može otrovati određene organe, pa čak i izazvati smrt.

Kako telo dobija i izbacuje gvožđe?

Telo ne može da pravi gvožđe: morate ga uneti kroz ishranu. Gvožđe iz ishrane se obrađuje i apsorbuje u ćelijama sluzokože tankog creva. Međutim, samo oko 10 % gvožđa koje unosimo svakog dana apsorbuje se u telo. Proces apsorpcije gvožđa je strogo reguliano, je telo ne poseduje nikakve biohemijske mehanizme za uklanjanje gvožđa. Umesto toga, gvožđe se gubi kroz procese kao što su krvarenje, menstruacija i dojenje. Pored toga, gvožđe u telu se stalno reciklira i ponovo koristi (u prometu crvenih krvnih zrnaca).

Šta se dešava kada gvožđe uđe u telo?

Nakon što se apsorbuje u ćelije sluzokože tankog creva, deo gvožđa se skladišti u proteinu feritinu. Svaki molekul feritina je sposoban da se istovremeno veže za oko 4.500 molekula gvožđa. Feritin vezuje i oslobađa gvožđe kao odgovor na fluktuirajuće količine gvožđa u krvi, čime se odražava relativno konstantan nivo gvožđa u serumu (krvi). Feritin se nalazi u svim ćelijama, ali je najčešći u koštanoj srži, jetri i slezini. Jetra, srce i pankreas obično imaju visoke nivoe feritina i stoga su podložni bolestima ili oštećenjima usled preopterećenja gvožđem. Gvožđe koje nije uskladišteno u feritinu se izvozi iz crvenih ćelija i oslobađa u krvotok. Kada gvožđe uđe u krv, vezuje ga protein transferin. Proteini poput transferina sprečavaju gvožđe da formira jedinjenja koja oštećuju ćelije kao što su slobodni radikali i pomažu u transportu gvožđa u različita tkiva u celom telu. Nešto gvožđa se  takođe prenosi u koštanu srž gde igra ključnu ulogu u formiranju novih crvenih krvnih zrnaca. Transferin vezan za gvožđe se vezuje za receptor transferina na površini novoforimiranih crvenih krvnih zrnaca, a zatim se kreće u ćeliju gde se gvožđe odvaja od transferina. Protein transferina se vraća u krvotok, a gvožđe je dostupn u ćeliji za upotrebu. Pošto crvena krvna zrnca imaju tako kratak životni vek (oko 120 dana), telu je potrebno stalno snabdevanje gvožđem da bi obnovilo hemoglobin. Kao rezultat toga, umiruća crvena krvna zrnca recikliraju bela krvna zrnca poznata kao makrofagi. Stari hemoglobin se razgrađuje da bi napunio zalihe gvožđa u krvi.

Zašto dolazi do nedostatka gvožđa?

Jedan od razloga zbog kojih možda nemate dovoljno gvožđa je taj što se potreba vašeg tela za gvožđem povećala. Ovo se često dešava kod male dece koja prolaze kroz brzi rast, trudnica i ljudi koji gube krv zbog davanja krvi, crevnih stanja, menstruacije ili veoma intezivne aktivnosti izdržljivosti. Drugi razlog za malo gvožđa je smanjen unos ili apsorpcija gvožđa. Preporučuje se da muškarci od 19 do 50 godina konzumiraju 8 mg gvožđa dnevno, a žene u premenopauzi 18 mg gvožđa dnevno. Nakon menopauze, potrebe za gvožđem kod žena padaju na isti nivo kao i kod muškaraca na 8 mg dnevno.

Kako mogu poboljšati status gvožđa u svom telu?

Gvožđe u ishrani ima dva oblika:
  • Hem (meso, živina i riba)
  • Nehem (pasulj, spanać i obogaćena hrana)
gvozdje   Iako je nehem gvožđe zastupljeniji oblik, telo lakše apsorbuje hem gvožđe. Zbog toga možete povećati apsorpciju gvožđa konzumiranjem više hem gvožđa. Pored toga vitamin C pomaže da se poveća količina gvožđa koju više telo apsorbuje: konzumiranje hrane ili pića bogatih vitaminom C u isto vreme kada jedete hranu bogatu gvožđem, pojačaće apsorpciju gvožđa. Druga jedinjenja inhibiraju apsorpciju gvožđa, tako da bi trebalo da izbegavate da konzumirate hranu ili pića koja sadrže ove supstance u isto vreme kada jedete hranu bogatu gvožđem. Na primer, da biste poboljšali apsorpciju gvožđa, nemojte piti kafu ili čaj tokom obroka ili sat vremena nakon obroka.

Šta je feritin?

Feritin je protein koji vezuje za skladištenje. Glavna funkcija feritina je da održava nivoe aktivnog gvožđa u telu relativno konstantnim oslobađanjem ili vezivanjem gvožđa. Ako telo nema dovoljno gvožđa može pristupiti gvožđu uskladištenom u feritinu. Ako telo ima puno gvožđa, može da skladišti potencijalno štetni višak gvožđa unutar feritina. Ako vam je feritin nizak, obratite pažnju na nivo gvožđa.

Šta je hemoglobin?

Hemoglobin je transporter kiseonika u crvenim krvnim crncima koji sadrži gvožđe. Njegova primarna funkcija je da prenosi kiseonik iz pluća u mišiće, mozak i probavni sistem, gde oslobađa kiseonik za upotrebu ćelija. Optamalni nivoi hemoglobina poboljšavaju snagu, povećavaju izdržljivost i poboljšavaju ukupne aerobne performanse.
  • Serumsko gvožđe: količina gvožđa u krvi
  • ukupni kapacitet vezivanja gvožđa (TIBC): meri maksimalnu količinu gvožđa koja se uz pomoć proteina Transferin može transportovati u organizmu do ćelija. Ako nema dovoljno tranferina onda nema šta da transportuje gvožđe, stoga se gvožđe taloži u jetri i to može biti opasno po organizam
  • zasićenost transferinom: Dobija se iz odnosa serumskog gvožđa i transferina
Promene ovih markera mogu pokazati rane znake nedostatka ili viška gvožđa čak i kada je vaš feritin optimalan. Sa nekoliko markera u vezi sa gvožđem laboratorijski nalaz vam daje dubinski uron u vaš status gvožđa koji vam može pomoći da optimizujete nivoe gvožđa i na taj način povećate energiju i fokus, poboljšate svoje aerobne performanse i ojačate vaš imuni sistem. Da biste saznali više o svom statusu gvožđa, potražite laboratoriju i uradite svoju analizu još danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts