11
sep
Vitamin C i njegov značaj za zdravlje
Vitamin C je odličan način za sprečavanje prehlade i nekih hroničnih bolesti. Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi. To znači da se rastvara u vodi i isporučuje u tkiva tela. Međutim, nije dobro uskladišten, pa se mora uzimati svakodnevno kroz hranu ili suplemente. Čak i pre njegovog otkrića 1932. godine stručnjaci za ishranu su prepoznali da nešto u agrumimima može da spreči skrobut, bolest koja je ubila čak 2 miliona mornara.
Da li redovno koristite vitamin C ili samo kada se razbolite i imate prehladu?
- Vitamin C igra ulogu u kontroli infekcija i zarastanju rana
- Vitamin C snažan je antioksidant koji može da neutrališe štetne slobodne radikale.
- Vitamin C potreban je za stvaranje kolagena, vlaknastog proteina u vezivnom tkivu koje se provlači kroz različite sisteme u telu; nervni, koštani, hrskavični, krvni i drugi
- Vitamin C pomaže u stvaranju nekoliko hormona i hemijskih glasnika koji se koriste u mozgu i nervima
Kolika je optimalna količina potrebna da bi ste bili zdravi? Da li uzimanje prevelike doze može biti kontraproduktivno za organizam?
Preporučeni unos u ishrani za odrasle osobe od 19 godina:- 90 mg dnevno za muškarce
- 75 mg za žene
Apsorpcija Vitamina C i megadoziranje
Creva imaju ograničenu sposobnost da apsorbuju vitamin C. Istraživanja su pokazala da se apsorpcija vitamina C smanjuje na manje od 50% kada se uzimaju količine veće od 1000 mg. Kod zdravih odraslih osoba, magadoze vitamina C nisu toksične, jer kada su telesna tkiva zasićuju vitaminom C, apsorpcija se smanjuje i svaki višak će se izlučiti urinom. Vitamin C se ponekad daje kao inekcija u venu (intravenozno) tako da veće količine mogu direktno ući u krvotok. Ovo se obično vidi samo u medicinskim uslovima, kao što je poboljšanje kvaliteta života kod onih sa uznapredovalim stadijumom raka ili kontrolisanim kliničkim studijama. Iako klinička ispitivanja nisu pokazala da visoke doze intravenskog vitamina C izazivaju negativne nuspojave, treba ga primenjivati samo uz pažljivo praćenje i izbegaviti ga kod osoba sa oboljenjem bubrega i naslednim stanjima kao što su hemohromatoza i nedostatak glukoza 6-fosfat dehidrogeneze.Neželjeni efekti Vitamina C
Međutim, neželjeni efekti su mogući sa unosom većim od 3000 mg dnevno, uključujući izveštaje o dijareji, povećanom formiranju kamena u bubregu kod onih sa postojećom bolešću bubrega ili istorijom kamena, povećan nivo mokraćne kiseline (faktor rizika za giht) i povećana apsorpcija gvožđa i preopterećenje kod osoba sa hemeohromatozom, naslednim stanjem koje uzrokuje prekomerno gvožđe u krvi. Aprsorpcija se ne razlikuje ako se vitamin dobija iz hrane ili suplemenata. Vitamin C je uključen u brojne metaboličke reakcije u telu, a dobijanje RDA ili nešto veće može biti zaštita od određenih bolesnih stanja. Međutim, zdravtvena korist od uzimanja većih količina nije pronađena kod ljudi koju su generalno zdravi i dobro hranjeni. Ćelijske studije su pokazale da pri veoma visokim koncentracijama vitamin C može zameniti uloge i delovati kao prooskidant koji oštećuje tkivo umesto kao antioksidant. Njegovi efekti kod ljudi pri veoma visokim dozama koje su daleko iznad RDA su nejasni i mogu dovesti do povećanog rizika od kamena u bubregu i digestivnog poremećaja.Vitamin C i zdravlje
Postoji interesovanje za antioksidativnu ulogu vitamina C, jer su istraživanja otkrila da vitamin neutrališe molekule slobodnih radikala, koji u višku mogu oštetiti ćelije. Vitamin C je takođe uključen u imunološki sistem tela tako što stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca. Da li ovo znači zaštitu od određenih bolesti?- Hronične bolesti
- Bolesti vida povezane sa uzrastom
- Obične prehlade
Izvori hrane koji imaju u svom sastavu vitamin C
Voće i povrće su najbolji izvori ovog vitamina.- Citrusi (narandže, kivi, limun, grejpfrut)
- Paprike
- Jagode
- Paradajz
- Cruciferno povrće (brokoli, prokulice, kupus, karfiol)
- Beli krompir
Znaci nedostatka vitamina C
Nedostatak vitamina C je redak, ali se može javiti sa ograničenom ishranom koja obezbeđuje manje od 10 mg dnevno tokom jednog meseca ii duže. Situacije sa najvećim rizikom od nedostatka uključuju ishranu ograničenom na voće i povrće, pušenje ili dugotrajni izlaganje pasivnom pušenju i zloupotrebi droga i alkohola. Sledeći su najčešći znaci nedostatka vitamina C:- Skorbut, karakteristična bolest teškog nedostatka vitamina C, pokazuje simptome koji su rezultat gubitka kolagena koji slabi vezivno tkivo
- Pege na koži uzrokovane krvarenjem i modricama iz slomljenih krvnih sudova
- Otkazivanje ili krvarenje desni i eventualni gubitak zuba
- Gubitak kose
- Odloženo zarastanje rana na koži
- Umor, malaksalost
- Anemija usled nedostatka gvožđa usled smanjene apsorpcije ne-hem gvožđa