31

okt

Laparaskopsko vezivanje želuca

Laparaskopsko vezivanje želuca je vrsta operacije, gde će kao posledica operacije doći do gubitka težine. Operacija gubitka težine takođe se naziva i barijatrijska hirurgija. Radi se kao laparaskopska operacija, sa malim rezovima u gornjem delu stomaka. Hirurg stavlja podesivu traku oko gornjeg dela stomaka. Ovo stvara veoma mali stomak. Mala stomačna vrećica znači da ćete se osećati siti nakon što pojedete manje hrane. Ovo će vam pomoći da izgubite veću telesnu težinu. Traka se može podesiti. Ovo se radi dodavanjem ili uklanjanjem tečnosti u balonu oko trake. Ovo se radi kroz otvor postavljen ispod kože vašeg abdomena. Cev vodi od porta do trake oko vašeg stomaka. Tokom poseta lekaru nakon operacije, vaš lekar će koristiti iglu da prođe kroz vašu kožu u luku. Tečnost se ubrizgava u port. Tečnost prolazi kroz cev u balon oko trake tako da stisne vrh stomaka. Mala količina tečnosti se obično dodaje prilikom svake posete kancelariji, dok se proverava vaš gubitak težine. Ako traka postane suviše zategnuta, neka tečnost će biti uklonjena.  

Zašto se preporučuje Laparaskopsko vezivanje želuca?

  Laparaskopsko vezivanje želuca se koristi za lečenje teške gojaznosti. Preporučuje se ljudima koji su isprobali druge metode gubitka težine bez dugoročnog uspeha. Vaš lekar može da savetuje laparoskopsko vezivanje želuca, ako ste ozbiljno gojazna osoba sa indeksom telesne mase (BMI) preko 40. Vaš lekar može da savetuje i ako imate BMI između 35 i 40 i ako imate zdravstvena oboljenja poput apneje za spavanje, visok krvni pritisak, bolest srca ili dijabetes tipa 2.  

Laparaskopsko vezivanje želuca - koji su rizici?

  Krvarenje, infekcija i krvni ugrušci u nogama su mogući kao neželjeni efekti koji se mogu javiti nakon operacije. Opšta anestezija takođe može izazvati probleme sa disanjem ili druge reakcije. Ostali rizici od laparaskopskog vezivanja želuca mogu uključivati klizanje trake, bušenje stomaka ili hranu koja ne ulazi u stomak. Možda imate netoleranciju na hranu nakon operacije želučanog traka. Na primer, možda nećete moći da jedete crveno meso, glavni izvor gvožđa u ishrani. Ovo bi vas dovelo u veći rizik od anemije. Vremenom se oko stomaka i trake formira vlaknasta kapsula. Ovo može otežati bilo koju drugu operaciju na gornjem delu stomaka kasnije u životu, ako je potrebno.   Laparaskopsko vezivanje želuca Uz laparaskopso vezivanje želuca, možda nećete izgubiti težinu koju biste želeli. Ako je vaš indeks telesne mase veći od 50, traka možda nije dobar izbor za vas. Ako niste fizički aktivni, možda nećete izgubiti mnogo težine sa bendom. Možda imate i druge rizike na osnovu vašeg zdravlja. Obavezno razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o svim posledicama koje možete imati pre operacije.  

Laparaskopsko vezivanje želuca - kako da se pripremim za operaciju?

  Vaš zdravstveni tim lekara će morati da vas uveri da je operacija želuca dobra opcija za vas. Operacija gubitka težine se ne preporučuje ljudima koji zloupotrebljavaju lekove ili alkohol, ili koji nisu u stanju da se obavežu na doživotnu promenu u ishrani i navikama u vežbanju. Pre operacije, moraćete da se upišete u program edukacije o barijatrijskoj hirurgiji. Ovo će vam pomoći da se pripremite za operaciju i život nakon operacije. Imaćete savetovanje o ishrani i imaćete psihološku procenu, pored toga trebaće vam i fizički pregledi i testovi. Pored toga potrebne su vam i labaratorijske analize tj. testovi krvi. Ako pušite, moraćete da prestanete nekoliko meseci pre operacije. Vaš hirurg može od vas tražiti da smršate pre operacije. Ovo će pomoći da vaša jetra bude manja, a sama operacija bezbednija. Potrebno je pre operacije da prestanete da uzimate aspirin, ibuprofen i druge lekove za razređivanje krvi u danima pre operacije. Ne bi trebalo ništa da jedete ili pijete posle ponoći pre operacije.  

Šta se dešava tokom operacije želuca?

  Operacija podvezivanja želuca obično traje 30 do 60 minuta. Operacija se radi uz opštu anesteziju. Ovo će dovesti do toga da prespavate operaciju i ne osećate bol u toku operacije. Vaš hirurg će koristi laparaskopiju. On ili ona će napraviti nekoliko malih rezova u gornjem delu stomaka. Hirurg će zatim umetnuti laparaskop i staviti male hiruške alate u ove rezove. Hirurg će vam staviti podesivu želudačnu traku oko gornjeg dela stomaka, a zatim je zategnuti da bi napravio malu stomačnu kesu. Hirurg će staviti mali port ispod kože vašeg abdomena. Cev je povezana između porta i trake. Ako imate hijatalnu kilu vaš hirurg može popraviti to istovremeno operacijom želuca.  

Šta se dešava nakon operacije želuca?

  Nakon operacije želuca verovatno ćete otići kući dan nakon operacije. Bićete na tečnoj dijeti prve nedelje ili dve nakon operacije. Vaš hiruški tim će vam dati raspored vrsta obroka tokom narednih nedelja. Lekar će vas savetovati da nakon ishrane koja se bazira na tečnosti, polako pređete na hranu u obliku pirea, zatim na meku hranu, a zatim na običnu hranu. Svaki obrok treba da bude veoma mali. Trebalo bi da jedete polako i dobro žvaćete svaki zalogaj. Nemojte prebrzo prelaziti na običnu hranu, jer može izazvati bol u stomaku i povraćanje. Radite sa svojim medicinskim timom kako biste utvrdili šta je najbolje za vas. Nakon što se vaš stomak zaleči, moraćete da promenite svoje životne navike u ishrani. Moraćete da jedete male obroke za vaš mali stomak. Ljudi koji imaju operaciju želuca da bi rešili problem prekomerne težine mogu imati problema sa dobijanjem dovoljne količine vitamina i minerala. To je zato što nakon operacije unose manje hrane i mogu da apsorbuju manje hranljivih materija. Možda ćete morati da svakodnevno uzimate multivitamin, plus dodatak kalcijum-vitamin D. Možda će vam trebati dodatni hranljivi sastojci, kao što su vitamin B12 ili gvožđe. Tražite od lekara da vam da adekvatna upustva nakon operacije. Moraćete da imate redovne testove krvi svakih nekoliko meseci tokom cele godine nakon operacije. Ovo je da biste bili sigurni da nemate nizak nivo gvožđa u krvi (anemija), visok nivo glukoze ili nizak nivo kalcijuma ili vitamina D. Ako imate žgaravicu, možda ćete morati da uzimate lekove za smanjenje želudačne kiseline. Nakon gubitka težine, moguće je vratiti deo težine koju ste izgubili. Da biste to izbegli, vodite računa o zdravoj ishrani, angažujte personalnog trenera kako bi ste bili redovni u vežbanju. Rukav se može vremenom proširiti (delitirati). Ovo će vam omogućiti da jedete više. Ali imajte na umu da ako jedete sve što možete, možete povratiti težinu. Možda ćete želeti da se pridružite grupi podrške za operaciju želuca, koja će vam pomoći da se držite svojih novih navika u ishrani. Moraćete da imate doživotno lekarske posete da biste proverili da li postoje problemi sa trakom i prilagodili traku po potrebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts