6

nov

Suplementi za redukciju masnog tkiva

Suplementi za redukciju masnog tkiva funkcionišu tako, da prilikom korišćenja masnih kiselina kao mišićnog goriva dolazi do lipolize. Pre svega procesom lipolize masne kiseline moraju biti mobilisane iz adipoznog tkiva te ulaskom u krvotok transportovane do mišića, gde ulaze u ćelijske mitohondrije i oksidiraju. Mogućnost korišćenja masnih kiselina pre svega zavisi od njihove koncentracije u krvi. Što je ona veća, povećana je i njihova iskoristivost u mišićnoj ćeliji. Po toj teoriji svaka materija ili suplement koji omogućava ili poboljšava lipolizu povećava oksidaciju masnih kiselina u mišiću. Suplementi za redukciju masnog tkiva dovode do smanjenja apsorpcije masti Materije koje sprečavaju razgradnju odnosno apsorpciju masti su se pojavile kao moguća opcija u redukciji masnog tkiva i smanjenju visokog nivoa holesterola u krvi. Deluju tako da jednostavno na sebe vežu molekule masti ili blokiraju enzime za pretvaranje. Na našem tržištu su se pojavili i lekovi koji deluju na tom principu. Moguće posledice takvih preparata su probavne smetnje i smanjena mogućnost apsorpcije vitamina topivih u mastima.

Suplementi za redukciju masnog tkiva  dovode do smanjenja apetita

Hipotalamus je glavni moždani centar odgovoran za regulaciju apetita. Sastoji se od dva dela gde lateralni kontroliše glad i potrebu za njenim konzumiranjem i medijalni koji smanjuje apetit. Suplementi i lekovi (amphetamin i fenfluramin) koji se koriste deluju upravo na taj deo povećavajući količinu katekolamina i serotonina koji izazivaju osećaj sitosti i na taj način smanjuju potrebu za hranom. Negativne potrebe vezane uz upotrebu takvih su zavisnost i smanjenje bazalnog metabolizma, što nakon prekida tretmana dovodi do ponovnog vraćanja izgubljene težine.

Suplementi za redukciju masnog tkiva dovode do Povećane telesne temperature (termogeneze)

Novije generacije suplemenata za redukciju masnog tkiva u sebi sadrže materije (efedrin) koje povećavaju termogenezu, odnosno pojačanu produkciju topline koja ubrzava i podiže bazalni metabolizam i kalorijsku potrošnju. Na taj način se bitno pojačava metabolizam što rezultira većom kalorijskom potrošnjom u mirovanju i gubljenje težine.   suplementi za redukciju masnog tkiva Možemo zaključiti da nijedno farmakološko sredstvo ne može zameniti pravilnu i balansiranu ishranu praćenu sa odgovarajućim trenažnim procesom. Suplementi nam mogu poslužiti kao dopunsko sredstvo u kondicionoj pripremi, a ne kao baza na koju se sportista oslanja, a pritom ne zadovoljava osnovne nutritivne i trenažne principe u cilju optimalizacije tlesnog sastava.

Suplementi za redukciju masnog tkiva i Ergogena sredstva

Ergogena sredstva uključuju bilo koju materiju, namirnicu, hemikaliju, pa i trenersku metodu (sugestiju), koja omogućava veće telesno naprezanje, veću izdržljivost i veću snagu.  U ovom slučaju radi se o suplementima (dodacima ishrani) koji doprinose boljim performansama sportista takmičara. U sigurna ergogena sredstva spadaju "punjenje glikogenskih rezervi", korišćenje rehidratacionih rastvora i kofeina, a u drugu nedopuštena sredstva. Tu spadaju anabolički steroidi, hormon rasta, opojna sredstva ( kokain, enfetamini, marihuana). Kada je reč o ergogenim sredstvima postoje dve standardne predrasude. Prva velika je generalizacija, po kojoj suplementiranje deluje kod svih sportskih disciplina: atletskih, biciklističkih, plivačkih i drugih - da odgovara svakom takmičaru. Obe su podjednako krive za velika razočarenja učesnika.

Najbolji sagorevači masti

Ako pokušavate da smršate, vaš prvi plan akcije uvek treba da bude odgovarajuća dijeta i režim vežbanja. Ako još uvek niste započeli ovaj proces, preporučujemo vam da pogledate našu listu najboljih suplemenata koji za cilj imaju mršavljenje. Pored dijete i redovnog vežbanja, ponekad sagorevači masti mogu biti korisni suplementi koji vam mogu pomoći da skinete poslednjih nekoliko kilograma ili  da ciljate tvrdokornu masnoću koja jednostavno neće da nestane sa vašeg tela. Sagorevači masti su dizajnirani da ubrzaju vaš metabolizam i pomognu vašem telu da koristi uskladištene masti kao primarnu energiju. Različite formule doprinose tome na različite načine, tako da može biti teško odlučiti se koji je suplement najbolji za vas. Iz tog razloga najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom ili trenerom pre upotrebe suplementa za sagorevanje masti. Neki sagorevači masti dolaze u obliku praha koji možete mešati u prosečnoj šejker bočici. Drugi dolaze u obliku pilula ili kapsula. Svi su različiti i imaju različite potrebe, tako da je važno da razumete šta gledate kada upoređujete suplemente.

Na šta treba obratiti pažnju kada kupujete sagorevače masti?

Sa bilo kojim suplementom, prva stvar koju treba da razmotrite pre kupovine je lista sastojaka. Sagorevači masti obično imaju sastojke koji aktiviraju vaš nervni sistem - uglavnom kofein i ekstrakt zelenog čaja - u proceu koji se zove termogeneza i koji podiže temperaturu vašeg tela sa namerom da sagoreva masti. Ako znate da ste osetljivi na ove vrste stimulansa, uverite se da proveravate sastav i dozu pre same upotrebe.
  Vitamini i minerali su takođe uobičajne komponente sagorevača masti. Mnogi od ovih sastojaka mogu se naći u mnogo manjim, više koncentrisanim dozama u hrani koju jedete. Međutim, uverite se da razumete količinu po porciji u različitim suplementima, jer će mnogi imati preko 100 procenata preporučenog dnevnog unosa što može izazvati moguće neželjene efekte, posebno ako ih već dobijate hranom. Na još nekoliko stvari treba obratiti pažnju prilikom izbora suplemenata:
  • cena - suplementi mogu biti skupi i pre kupovine proverite da li ja vaša kupovina u skladu sa vašim budžetom
  • opcije ukusa - suplementi bez ukusa dolaze obično u obliku kapsula ili pilula. Suplementi u obliku praha obično imaju ukuse. Potrebno je obratiti pažnju na izbor ukusa
  • veličina porcije - nutritivni sadržaj određenog suplementa može izgledati dobro, ali ako su potrebne 3 ili 4 doze za upotrebu, onda su vam potrebna veća pakovanja
  • kalorije - ako pokušavate da sagorite masti, vaše telo mora da bude u nekoj vrsti kalorijskog deficita. Visokokalorični suplementi mogu usporiti vaše napore da što pre smršate
  • zaslađivači - dosta suplemenata je bez šećera, međutim uvek obratite pažnju na to koji se zaslađivači koriste umesto šećera. Veštački zaslađivači imaju drugačije dugoročne efekte od drugih
  • stimulansi - većina sagorevača masti sadrži neku vrstu stimulansa za povećanje brzine metabolizma. Najčešći stimulans je kofein, ali budite svesni koji stimulans se nalazi u proizvodu i koliko ga ima u proizvodu

Da li sagorevači masti zaista deluju?

Postoje stotine sagorevača koje možete pronaći na internetu, a neki su kvalitetniji od onih drugi po svom sastavu. Nema garancije da će sastojci u sagorevačima masti učiniti da smršate. Većina aktivnih sastojaka koje nalaze u sagorevačima su upareni sa zdravim navikama kao što su ishrana i vežbanje. Stoga će vas svaka kompanija upozoriti da je potrebno da vežbate ako želite da preparat deluje.

Da li su sagorevači masti bezbedni za konzumiranje?

Najbolji sagorevači masti su napravljenii od potpuno prirodnih sastojaka koji redovno se nalaze u svakodnevnoj ishrani, samo u većim koncentracijama. Pošto su estrahovani, rafinisani i koncentrisani u piluli, prahu ili kapsuli, ovi sastojci mogu imati velika naučna imena, ali nemojte se plašiti da ih potražite  ukoliko neki sastojak ne prepoznajete. Glavna stvar na koju treba da obratite pažnju su stimulansi koji se koriste u datom proizvodu, posebno kofein. Ovi stimulansi mogu izazvati neželjene efekte kao što su ubrzan rad srca, anksioznost i nervoza kada se konzumiraju u velikim dozama. Ako ih koristite prema upustvima i uzimate samo one sa sastojcima podržanim istraživanjem, sagorevači masti su bezbedni za upotrebu. Međutim,uvek treba da se konsultujete sa svojim lekarom pre uzimanja novih suplemenata, jer neki ljudi imaju alergije ili su osetljivi na određene sastojke.

Da li su sagorevači masti dobri za gubitak težine?

Najbolji način da izgubite težinu je da jedete uravnoteženu ishranu i redovno vežbate. Međutim, sagorevači masti moraju da dopune ovaj proces na različite načine u zavisnosti od određenog proizvoda. Ako se osećate malo energije tokom rutine vežbanja, sagorevač masti sa kofeinom ili drugim stimulansom mogao bi da vam pomogne da poboljšate rezultate. Slično tome, ako nađete da previše grickate ili se prejedate tokom obroka, sagorevači masti koji potiskuju vaš apetit mogu vam dati prednost koju tražite da konačno vidite rezultate.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts