27

okt

Suplementi za vrhunsku formu

Pod terminom suplementi podrazumeva se svaka ona aktivna materija koja se uzima na usta. Suplementi se uzimaju sa svrhom obogaćivanja prehrane, prevenciju bolesti, pojačavanja snage, povećavanja mišićne mase, ali uz preduslov da nije lek. Aktivni sportisti imaju veću energetsku potoršnju, stoga im je potrebno više hrane, ali i vitamina i minerala od ostalih ljudi. Suplement to je svaki proizvod koji je namenjen zameni hrane.  Suplement mora da  sadrži jednu od sledećih komponenti - vitamine, minerale, bilje ili lekovito bilje, njihove koncentrate ili ekstrakte ili njihove smeše. Suplementi mogu biti vitamini  (B- kompleks, vitamini A, D i K, folna kiselina i biotin), minerali (magnezijum, kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar), masne kiseline (linolna, linolenkska,EPA, DHA, arahidonska, GLA, alfa lipoična), proteinski koncentrati (mlečni, sojini, jajčani, aminokiseline), enzimi, ekstrakti biljaka, žive kulture mikroorganizama, pa čak i uslovno i hormoni. Ovu definiciju postavio je centar za sigurnost ishrane (CFSAN) tj. specijalizovana američka agencija za suplemente pri ministarstvu zdravlja. Suplementi mogu biti u obliku kapsula, tableta, kapi, čajeva, tečnosti i u drugim oblicima. Ujedno moraju imati propisanu deklaraciju o njihovom sadržaju. Ne postoji obaveza analize gotovih preparata kod državnih institucija, dakle to je prepušteno samim proizvođačima. Za razliku od lekova suplementi se ne moraju registrovati kod FDA, što istovremeno znači da ne moraju, kao lekovi, proći proceduru koja traje 2 do 3 godine. Imajući u vidu funkcionalnu podelu, suplementi se mogu svrstati u pojedine grupe, i to kako sledi:
 • za zaštitu od stresa i slobodnih radikala
 • za izgradnju mišićne mase
 • za brži i lakši oporavak
 • za veću izdržljivost mišića
 • za zaštitu od bolesti srca i krvnih sudova
 • za zaštitu od pojave infektivnih bolesti
 • za zaštitu od osteoporoze
 • za zaštitu od gubitaka memorije i lošeg raspoloženja itd
Antioksidansi su najvažniji dodaci u prehrani sportista ( selen, piknogenol, likopen, betakaroten, E vitamin, C vitamin, alfa lipoična kiselina, koenzim Q10). Dobri rezultati postižu se kod istovremene priimene 2-3 antioksidansa koji se međusobno dopunjuju u svom delovanju. Primer su C i E vitamin te piknogenol i koenzim Q10.

Šta su Suplementi  i zašto sportisti uzimaju suplemente?

Aktivni sportisti uzimaju suplemente iz sledećih razloga:
 • da zadovolje povećane potrebe za hranljivim materijama
 • da poboljšaju fizičke performanse tela
 • da povećaju snagu i izdržljivost
 • da skrate vreme oporavka
 • da olakšaju tegobe zbog napornih treninga
 • da poboljšaju rehidrataciju
Odmah valja naglasiti da je velika razlika između običnih ljudi koji se bave svakodnevnim poslovima i aktivnih sportista. intezivna fizička aktivnost je metabolički, fizički i psihički stres, koji izaziva u organizmu velike promene. Zbog toga sportisti imaju veću energetsku potrošnju znači potrebno im je više hrane, ali i hrane bogate hranljivim materijama. Budući da se tokom intezivnog treninga koji se stalno ponavlja, zbog jake oksigenacije ćelija i tkiva oslobađa se velika količina slobodnih radikala (oko 5 do 8% ukupnog utrošenog kiseonika pretvara se u slobodne radikale) , antioskidanti moraju biti slobodno prisutni, a poželjne su i njihove kombinacije. Pod velikim pritiskom povećanih zahteva, tkiva i organi više se troše i oštećuju pa im je potrebna i redovna reparacija. Sportistima se predlaže da suplemente koriste selektivno i odmereno uz obavezan nadzor stručnog lica ili personalnog trenera.

Da li postoji potreba za suplementacijom?

Najčešće bolesti savremenog čoveka su: kardiovaskularne, tumori, koštano-zglobna oboljenja, dijabeties tipa 2, neuropsihjatrijske bolesti među kojima dominira depresija. Godinama se za glavni uzrok nastanka pomenutih bolseti smatralo nasleđe. Brojnim istraživanjem je utvrđeno da životni stil na prvom mestu odgovoran za vaše zdravlje. Pod životnim stilom podrazumevamo ishranu, fizičku aktivnost, rekreaciju i sam način života. Ishrana danas obiluje rafinisanim namirnicama mastima , aditivima i pesticidima. Veliki problem sa kojim se suočavamo je što moderna zemljoradnja koristi isključivo veštačko, a ne stajsko đubrivo što je znatno redukovalo prisutnost selena i cinka i drugih važnih nutrijenata. Sa druge strane zagađen je i vazduh koji udišemo kao posledica industrijalizacije. Voda je takođe zagađena. Namirnice se transportuju do veoma udaljenih krajeva, a često prerađuju posebnim tehnologijama uz primenu aditiva ( veštačkih boja, konzervanasa) da bi duže ostale sveže. Dugo skladištenje dovodi do dodatnog gubitka vitamina. Takva hrana je nutritivno siromašna i deluje degenerativno na ćelije organizma jer ne sadrži važne materije za njihovu obnovu i izgradnju, dakle uzrokuje bolest. Ako uporedimo ovakvu ishranu sa ishranom naših predaka videćemo da je ona bila nutritivno bogatija, jer je obilovala integralnim žitaricama, voćem, povrćem, a oskudevala u mesu i šećeru.   suplementiNutritivno bogastvo potiče od vitamina i minerala i drugih materija koje deluju kao antioksidansi i imaju važnu ulogu u borbi sa slobodnim radikalima. Iako su makronutrojenti (vitamini, mineralne materije, aminokiseline, esencijalne masne kiseline) potrebne u minimalnim količinama koje se izražavaju u gramima, mili i mikrogramima oni su u ishrani danas deficitarni. Oni su osnovna sastavna komponenta svake naše ćelije, tkiva, organa, a time i našeg organizma. U organizmu se matabolišu, izlučuju , ali ne skladište i potrebno ih je zameniti novim. Najčešći deficiti makronutrijenata u ishrani su:  B6, folna kiselina, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D, Kalcijum, Magnezijum, Cink, Gvožđe.  

Suplementi pre treninga

Pre treninga, veoma je važno da imate kvalitetan obrok, jer ćete se tokom vežbanja osećati snažno i imati energije da izvodite vaše vežbe punim intezitetom. Obrok možete zameniti shakeom umesto obične hrane, jer je za tvrdu hranu potrebno više vremena. Zamenski suplementi mogu biti iskorišćeni veoma brzo dajući vam potrebnu energiju, tako da sve vežbe izvodite jako kvalitetno. Veoma je važno da u shake stavite protein, jer sadrži BCAA koji se brzo apsorbuje. Potrebno je da pijete shake 30 do 60 minuta pre treninga.

Suplementi posle treninga

Preporučljivo je piti proteinski shake i posle treninga. Protein će pomoći kvalitetnom odmoru mišića i obezebediti njihov rast. Preporučljivo ga je piti 30 do 60 minuta posle treninga, jer telu su potrebni hranljivi sastojci koje je potrošilo za vreme trajanja treninga. Još jedan protein koji se sporo apsorbuje je kazein. Čaša kazeina pre spavanja bila bi dobra jer smanjuje pad količine proteina u telu, a u isto vreme produžava sintezu proteina.

Doziranje suplemenata

Nepravilan pristup i neadekvatna primena suplemenata dovodi do gubljenja mišićne mase i glikogenskih rezervi, dehidracije, promena u mineralnom i vitaminskom statusu što na kraju ima za uzrok pad sportskih performansi. Jedan od uslova za postizanje optimalne težine i odnosa mišićnog i masnog tkiva uz pravilno planiran trening, kontrolisanu i balansiranu ishranu  je elementarno znanje o upotrebi, delovanju i odabiru suplemenata u svrhu za koju je namenjen.

Kriterijum odabira suplemenata

Prilikom odabira suplemenata potrebno se voditi određenim kriterijumima i pravilima. Suplementi se procenjuju kroz kriterijum legalnosti, sigurnosti i efikasnosti, a u našim uslovima važnu ulogu igra i cena proizvoda.
 • Sigurnost se odnosi na činjenicu da konzumacija određenog sredstva u preporučenoj dozi i vremenu konzumacije po upustvu proizvođača ne uzrokuje nuspojave i štetan utiacaj na zdravlje konzumenta.
 • Legalnost podrazumeva upotrebu suplementa čija distribucija i korišćenje nisu zabranjeni zakonom i nenalaze se na listi zabranjenih supstanci MOK-a niti međunarodnih sportskih federacija
 • Cena proizvoda ima bitnu ulogu jer u nepoznavanju kvalitetnih kompanija i kriterijuma kojima se vodi većina kupaca uzima najjeftiniji proizvod. Pri tome ne misle o razlici u kvalitetu proizvoda i riziku konzumacije supstance koja se nalazi unutar ambalaže i koja se često razlikuje od deklaracije pod kojom se prodaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts