5
jun
Vitamin E gde se nalazi i zašto je bitan?
Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima u nekoliko oblika. Alfa-tokoferol je jedini koji ljudsko telo koristi.
Njegova glavna uloga je da deluje kao antioksidant, hvatajući slobodne elektrone - takozvane slobodne radikale - koji mogu oštetiti ćelije. Takođe, poboljšava imunološku funkciju i sprečava stvaranje ugrušaka u srčanim arterijama. Vitamini antioksidansi, uključujući vitamin E, došli su u javnost kada je shvaćeno da je oštećenje slobodnih radikala uključeno u raznim fazama ateroskleroze koja začepljuje arterije, a takođe doprinosi raku, gubitku vida i niza drugih hroničnih oboljenja.
Vitamin E ima sposobnost da zaštiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala, kao i da smanji proizvodnju slobodnih radikala u određenim situacijama.
Preporučene količine unosa Vitamina E
Preporučena količina u ishrani za vitamin E za muškarce i žene uzrasta od 14 godina i više je 15 mg dnevno. Taj odnos je nešto viši kod trudnica i iznosi 22 mg. Ženama u laktaciji je potrebno nešto više od 19 mg dnevno. Preporučene dnevne količine su za odraslu ženu su 40 mg, a za odraslog zdravog muškarca su 60 mg.Vitamin E i zdravlje
Kao antioksidans vitamin E sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina (membranskih lipida) te uklanja slobodne radikale nastale u reakcijama oksidacije i redukcije u organizmu. Nalazi se u svim tkivima u organizmu, a najviše je prisutan u jetri, masnom tkivu i mišićima. Nedostatak ovog vitamina je vrlo redak, jer je taj vitamin vrlo široko zastupljen u ishrani, a može se pojaviti jedino nakon iscrpljenosti i neadekvatne ishrane koja traje mesecima. Budući da deluje na krvotok i prokrvljenost tkiva, mišljenje je da vitamin E deluje kao prirodni afrodizijak. Kod dugotrajnog uzimanja većih količina mogu nastupiti poteškoće sa vidom. Nove studije dokazale su da vitamin E povećava rizik od raka prostate kod muškaraca. Nije ga dobro držati uz plastiku, jer se veže za nju što bi izazvalo razne probleme.- Bolest srca
- Rak
- Bolesti vida povezane sa uzrastom
- Kognitivne funkcije i neurodegenerativne bolesti
Izvori hrane
Vitamin E se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima, semenkama, voću i povrću. Sadržaj vitamina E u sledećim namirnicama iznosi:- Pšeničnih klica
- Ulje od suncokreta, šafranike i soje
- Suncokret
- Bademi
- Kikiriki i puter od kikirikija
- Cvekla
- Zelje
- Spanać
- Bundeva
- Crvena paprika
- Asparagus
- Mango
- Avokado
Znaci nedostatka - Vitamin E
Obzirom da se vitamin nalazi u raznim namirnicama i suplementima njegova primena u ishrani je svakodnevna. Ljudi koji imaju probavne smetnje ili ne apsorbuju masti pravilno mogu razviti nedostatak vitamina E. To se manifestuje kod pankratitis, fibroza, celijakija itd. Sledeći su uobičajni znaci nedostatka vitamina E:- Retinopatija (oštećenje mrežnjače očiju koje može oštetiti vid)
- Periferna neuropatija (oštećenje perifernih nerava - obično u rukama ili stopalima)
- Ataksija (gubitak kontrole nad pokretima tela)
- Smanjena imunološka funkcija
- Toksičnost