11

dec

Dekstroza

Dekstroza je prosti šećer (monosaharid) poznat još pod nazivom glukoza. Ovo je osnovni izvor energije za ćelije i čitav organizam. Dobija se iz kukuruza i predstavlja jeftin izvor ugljenih hidrata. Oko 20% je manje slatka u odnosu sa šećerom iz šećerne trske. Dekstroza je glavni šećer koji organizam proizvodi iz hrane, transportuje se krvotokom do svake ćelije. One time uz pomoć insulina dobijaju energiju neophodnu za život. Za sportiste je najznačajniji efekat koji ima na mišićnu masu u kombinaciji sa esencijalnim aminokiselinama. Dekstroza može da se koristi kao zamena za običan šećer i kao zaslađivač energetskih napitaka. Dekstroza je kratkotrajni ugljeni hidrat i treba je konzumirati isključivo prilikom korišćenja kreatina i posle treninga.  Može se konzumirati sa ili bez proteinskog praha.

Preporučeni tipovi preparata za povećanje mišićne mase

Pokrivanje energetskih potreba treninga - za osobe do 18 godina preporučuju se ugljeno hidratni dodaci: uzimanje pre i tokom treninga po par gutljaja (konzumira se na sledeći način - 30 minuta pre treninga, zatim 15 minuta pre treninga, neposredno pre treninga i svakih 15 minuta tokom treninga. Od suplemenata preporučuje se Pure Muscle Carb, Ultra Fuel, Fit Active)
  • Za osobe od 18 do 20 godina koriste se preparati mešavine sa sadržajem 70% do 80% ugljenih hidrata i 15 do 25% proteina. Od suplemenata preporučujemo (Muscle Juice, Hiper Mass
  • Za osobe od 20 do 22 godina - REKREACIJA, FITNESS, BODY BUILDING preporučuju se preparati kao što su geiner i kreatin, preparati bogati dodacima i stimulatorima

Preporučeni suplementi za noćni period

Noćna mišićna izgradnja podrazumeva mlečno - jajčane proteine koji imaju najduže vreme probave i sporo opuštajuće aminokiseline tablete, kapsule i tekućine. Ako se sportista bavi sa dve sportske aktivnosti teretana i još jedan sport ili radna aktivnost uz povećane napore potrebno je uzimati jače koncentracije vitamina i minerala za te dane. Proteinski obroci uzimaju se bez ograničenja zavisno od ishrane, formula minimalne unesene količine proteina u gramima je telesna masa u kilogramima x 3.   dekstroza Konačni rezultat u povećanju od cca 1 kg mase mesečno kod pravilnog vežbanja i ishrane obaraju ili smanjuju učinak isključivo dva metabolička nedostatka koja pojedinci mogu imati:
  • Osoba koja puno i često jede, a teško dobija na težini, ne probavlja proteine do faze moguće resorpcije u tankom crevu. Takvi pojedinci ne mogu dobijati mišićnu masu po prethodnim navedenim tačkama - rešenje problema je u korišćenju probavnih enzima kao neophodnu pomoć tek se tada dobija kvalitetan porast mišićne mase.
  • Niski nivo hormona mišićnog rasta vezan je uz niski nivo testostrerona. Takvi pojedinci moraju koristiti prirodne stimulatore kao što su Smilax, Yohimbe, Tribulus Terrestis, Dibenkozid itd. Stimulatore treba probati tek 3 do 4 meseca nakon početka rada na mišićnoj masi i to uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.
Pre početka sprovođenja bilo kog programa neophodna je konsultacija sa svojim lekarom.

Dekstroza kao izvor energije

Dekstroza (D-Glukoza ili grožđani šećer) predstavlja vredan izvor brze energije. Svi drugi ugljeni hidrati se najpre moraju dovesti do oblika glukoze, pre nego što se u organizmu iskoriste za energetske svrhe. U ovu transformaciju se ulaže vreme i energija, te organizmu ostaje manji iznos za mišićne potrebe. Ovo je razlog zašto je dekstroza najbolji oblik unosa prostih šećera za sportiste. Sportisti koji imaju daleko veće energetske potrebe od prosečnih ljudi redovno je koriste. Unos potrebne količine ove namirnice brzo popunjava energetske depoe, zaustavlja ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon fizičkih napora i pospešuje ugradnju proteina. Može se upotrebljavati sa vodom pre, za vreme i nakon treninga, jer obezbeđuje energiju. Pri tom ne opterećuje organe za varenje (jer se i ne vari).
  • Prosti UH za popunjavanje energetskih depoa
  • Zaustavlja ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon fizičkih napora
  • Pospešuje ugradnju proteina u mišiće

Dekstroza - Zašto koristiti u toku, pre i posle treninga?

Na njenom transportnom sistemu može se bazirati unos kreatina ili amino kiselina. Koliko je ovo čist i delotvoran izvor metaboličke energije,  dgovori podatak da se u obliku vodenog rastvora koristi u medicini. Kao infuzija, takva ide direktno u krvotok. Preporučena upotreba: Punu supenu kašiku praha (oko 20-25g) rastvoriti u 2-3 dl vode u toku treninga i neposredno posle treninga. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Preporučujemo da dekstrozu kombinujete sa kreatinom pre treninga. Potrebno je uzimati (20g dekstroze sa 3g kreatina). Posle treninga napravite šejk od 20g dekstroze, 3g kreatina i merice svog omiljenog proteina.

Šta se dešava nakon unosa dekstroze?

Ugljeni hidrati dospevaju u krvotok, kao glukoza, i potom dolazi ili do njihovog sagorevanja kako bi se obezbedila energija. Kasnije se skladište u mišićnim ćelijama u vidu glikogena, ili se skladište u masnim ćelijama kao trigliceridi. Glukoza po ulasku u krvotok stimuliše oslobađanje hormona insulina. Insulin „uzima“ glukozu iz krvi i određuje gde će ona biti skladištena. Obzirom da dekstroza ima veoma visok glikemijski indeks, ona ulazi u naš sistem ekstremno brzo i samim tim da stimuliše jako brzo insulinski odgovor. Insulin je anabolički hormon i ne samo da „dovodi“ glukozu do mišićnih ćelija, već i proteine i amino kiseline i ostale esencijalne nutrijente, poput kreatina, glutamina itd...          

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Preporučujemo da pročitate

Posts